Ser du hvilket av trærne som ekspeditørene Oddrun Sæterbø og Sean Ayres ved Plantasjen i Sørlandsparken som er ekte og hvilket som er kunstig? Det ekte treet er det til venstre. Foto: Kjartan Bjelland
Kunstig tre som ikke slipper nåler blir stadig mer populært. Foto: Kjartan Bjelland

— Dette er litt flaut. Nå blir jeg nok mobbet, sier Tor Gabriel Moseid.

Bonden fra Vennesla ville helst ikke at noen skulle vite at han kjøpte kunstig juletre. Derfor hadde han bestemt seg for å investere i et av de dyrere eksemplarene som mest mulig ekte ut. Det gikk lang tid før han til slutt lot seg overtale til å la seg avbilde av Fædrelandsvennen da han var på juletrejakt på Plantasjen i Sørlandsparken.

Treet i bagasjen

— Vi skal nemlig feire deler av jula på hytta, og tenkte vi kunne pakke ned treet i bilen etter først å ha hatt det oppe hjemme, nærmest unnskylder Tor Gabriel Moseid seg med.

LES OGSÅ:

Av alle juletrærne som Plantasjen i Sørlandsparken selger, er 35 prosent kunstige. Selv om to tredjedeler av de solgte trærne er ekte, er det verdt å merke seg at de som kjøper kunstig ikke trenger å kjøpe nytt neste år.

Drysser ikke

— Noen velger plast på grunn av allergi, mens andre bare vil ha noe som lettvint. Et av plast drysser jo ikke, og veier jo også bare en brøkdel av ei stor gran, sier butikkleder Stein Erik Sætran i Plantasjen.

Han forteller at noen legger ekte grankvister under stammen på plasttreet for å få den gode lukta i hus.

Når ekspeditørene Oddrun Sæterbø og Sean Ayres holder en edelgran og et plasttre ved siden av hverandre er det ikke lett å se forskjell.

Kvinner bestemmer

— Det som i alle fall er sikkert er at det nesten alltid er kvinnene som bestemmer. Jeg tror alle menn som kommer inn her og skal kjøpe juletre, har fått klar beskjed av kona eller kjæresten om hvordan treet skal være. Det samme gjelder for øvrig for min egen del, og så lenge samboeren vil ha ekte tre så blir det, sier Sean Ayres.

Første gang en setter opp et kunstig juletre er det likevel litt arbeid. Det kommer som det meste som produseres i Kina i flat pakke, og må settes sammen grein for grein. På de dyreste modellene kan en også forme hver enkelt grein.

Tar mindre plass

Assisterende varesjef Søren Overgaard ved Skeidar i Sørlandsparken bekrefter at stadig flere kjøper kunstig tre. Han tror både allergi og ønske om å slippe alle nålene er hovedårsaken. Kunstige trær er gjerne også finere i formen, og de tar mindre plass i stua.

Kunstig tre som ikke slipper nåler blir stadig mer populært. Foto: Kjartan Bjelland

Et kunstig juletre koster fra et par hundre kroner til flere tusen avhengig av størrelse og kvalitet. Med tanke på at treet kan brukes om igjen år etter år, vil det etter noen år uansett være rimeligere enn å kjøpe et ekte tre.

Vertskap for flått

En annen forskjell på kunstig og ekte juletre er at førstnevnte ikke er vertskap for tusenvis av små kryp. Veterinærer har også registrert at katter har fått flått på seg etter å ha kommet i kontakt med ekte juletrær.

Kunstig landsdel

En undersøkelse som Senito i fjor utførte for Nationen viste at 64 prosent av nordmenn hadde naturlig juletre, mens 22 prosent hadde plast. 15 prosent opplyste at de ikke hadde juletre i det hele tatt.

Ifølge undersøkelsen var det sørlendingene og nordlendingene som var mist opptatt av at juletreet skulle være ekte. Her var det bare 54 prosent som sverget til naturlig juletre.