— Jeg tror det er viktig at det åpnes opp for andre muligheter enn å tviholde på boplikten. En del av den verneverdige, hvite bebyggelsen i sentrum vil kunne passe godt som fritidsboliger, mener Seljom, gruppeleder for Høyre.

Til sommeren vil boplikten i Mandal igjen bli politisk behandlet. Seljom mener det er på tide at Mandal blir en by der folk selv kan velge.

— Folk bør bo i Mandal av lyst, ikke av plikt, uansett om de gjør det hele eller deler av året, sier han.

- En berikelse

— Uten boplikt vil det bli lettere å få solgt alle leilighetene som nå bygges, og samtidig kan boliger i bevaringsverdige områder få et nytt liv. Alternativet kan være at de står tomme og forfaller. Gjør vi det mulig for folk å ha nummer to-bolig i Mandal, slik andre byer har, tror jeg det kan være til berikelse for handels-, restaurantnæringen og kulturlivet, sier Seljom.

— Du frykter ikke mørke vinduer på vinterstid eller skyhøye priser i sentrum?

— Jeg tror folk utenfra som kjøper i Mandal vil være aktive gjennom hele året. Prisnivået på sjønære leiligheter og eneboliger kan øke, men det vil ikke gå ut over prisene i vanlige byggefelt, spår Høyre-politikeren.

Ordfører Tore Askildsen (Krf) er en av dem som i en årrekke har vært sterk motstander av å fjerne boplikten.

Fritak for luksusleiligheter

Ordfører Tore Askildsen i Mandal

— Mitt standpunkt har alltid vært å bevare boplikten i hele kommunen, men spesielt i sentrum og kystområder. Jeg ønsker debatten velkommen, og vil ta et standpunkt med åpent sinn. Bakgrunnen for at boplikten nå blir tatt opp igjen, var spørsmål om fritak av boplikten for de øverste etasjene på leilighetsprosjektene langs elva, sier Askildsen.I sentrum finnes det rundt 6500 boliger, der 650 av dem er bevaringsverdige. Askildsen forteller at mørke vinduer og høy pris har skapt frykten for å fjerne boplikten.

— Det er frykten for tomme hus og et høyt prisnivå som gjør at boplikten står sterkt i Mandal, mener ordføreren.

Frykter nytt Farsund

Morten Nøding-Ekeland (SV)

Morten Nøding-Ekeland (SV) ønsker ikke at Mandal skal bli som Farsund.— Vi kommer til å kjempe hardt for å bevare boplikten. Farsund har ikke boplikt, og innbyggerne har flyttet ut av sentrum som i dag består av 25-30 prosent ferieboliger. I vinterhalvåret ligger byen delvis brakk, med betydelig mindre aktivitet enn Mandal, mener Nøding-Ekeland.

Dag Refling i Huseiernes Landsforbund nærmest flirer av frykten i Mandal.

Ubegrunnet frykt

Dag Refling, utviklingssjef i Huseiernes Landsforbund

— Når man fjerner boplikten så skjer det absolutt ingenting. Alt fortsetter som før, og det var det mest overraskende da vi satte oss inn i temaet. Det er bare å se til Tvedestrand hvor boplikten ble fjernet. Ingenting skjedde der, og de har like store problemer med vedlikehold av gamle hus i sentrum i dag, sier utredningssjef Refling.- Ikke mørke vinduer og høyere boligpriser?

— Nei, nei, nei. Det blir som å tro på spøkelser. Boplikten er et fenomen på retur, mener han.

- Få mørke vinduer i Farsund

Ordfører i Farsund, Richard Ivar Buch (H).

— Jeg bor selv i en bevaringsverdig bolig fra 1785, midt i Farsund sentrum, og kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen om at Farsund har mange mørke vinduer. Her er det lys i de fleste husene, også om vinteren, sier Richard Ivar Buch (H), ordfører i kystkommunen Farsund med rundt 9500 innbyggere.Med unntak av enkelte småsteder, er det ikke boplikt i Farsund. Buch er 64 år og har bodd i kommunen hele sitt liv. Prisene har heller ikke steget til himmels.

— Det koster faktisk mindre per kvadratmeter å kjøpe en bolig her enn i Lyngdal. Enkelte store, gamle sentrumsboliger er blitt kjøpt opp og bygget om til leiligheter. Det finnes få tomme boliger i sentrum, påpeker Buch.