Forbudet har sin rot i en endring i tobakkskadelovens paragraf 25. Der heter det at «utendørs inngangspartier til helseinstitusjoner og offentlige virksomheter skal være røykfrie».

— Denne endringen ble innført 1. juli i år, og den ønsker vi å etterfølge, sier markedssjef Cecilie Pindsle i Jernbaneverket.

Dette medfører at Jernbaneverket må fjerne alle sine utplasserte askebegre fra plattformer og stasjoner, og det vil også bli satt opp skilter som skal minne passasjerer på forbudet.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Har begynt

— Arbeidet med å fjerne askebegrene er allerede i gang, og målsetningen vår er å være ferdig med dette til den 1. september. Vi må ut på alle våre 337 stasjoner, og vet enda ikke hvor mye dette vil koste, sier Pindsle.

I en pressemelding fra Jernbaneverket står det at togselskapene er tilfredse med de nye reglene. Markedssjefen er ikke bekymret over at forbudet kan få negative reaksjoner.

— Røykeloven er jo ikke noe nytt i Norge, det er noe vi er godt kjent med. Dette blir en ekstra arena hvor forbudet overholdes, og vi forventer at mange kommer til å sette pris på å slippe røyklukt i trengselen som kan oppstå på stasjonene, sier hun.

Røykestoppet

På strekningen Oslo- Stavanger er Kristiansand det eneste stedet hvor toget har et lengre stopp, på rundt 20 minutter. Mange bruker dette stoppet til å ta seg en røyk eller to.

— Jeg kan ikke si at vi plager så mange med å ta oss en røyk her, sier Sander Johannessen.

Han står utenfor toget på Kristiansand togstasjon og tar seg en røyk under den 20 minutts lange stoppen mandag kveld, på vei til Oslo fra Stavanger.

— Slike forbud blir dratt litt for langt. Jeg er for tiltak som kan hindre folk i å begynne å røyke, men ikke når de blir så ekstreme. Vi røykere er jo også mennesker, sier han.

Ingen straff

Det vil også bli informert om røykeforbudet over stasjonenes høyttalersystemer. Skulle du allikevel fyre opp en sigarett etter at forbudet trer i kraft kan ikke Jernbaneverket straffe deg.

— Vi har ingen sanksjonsmuligheter, så vi kan verken bortvise noen eller dele ut bøter. For å gjøre forbudet kjent vil vi bruke de kanalene vi har tilgjengelig, som altså er skilting og bruk av beskjeder over høyttalerne. Hvor jevnlig disse meldingene vil komme vet vi ikke ennå, for trafikkmeldinger har jo førsteprioritet, sier Pindsle.

Må ut av området

Alternativet for dem som ønsker å ta seg en røyk etter at forbudet blir innført blir å gå utenfor stasjonsområdet, som kan være ganske langt på stasjonen i Kristiansand. Det har ikke Randy Lange, som også tok seg en blås under togstoppet mandag kveld, noe imot.

— Jeg synes at det er flott at forbudet innføres. Det blir fint å ta turen , sier han.

Også Per Arne Skogbø satt på stasjonen og tok seg en røyk.

— At det blir forbudt er helt greit. Det må gå an å klare seg uten å røyke her, sier han.

Også e-sigarettene blir forbudt å bruke på stasjonene.

— Vi har vurdert det slik at der er vanskelig å se forskjell på el-sigaretter og vanlige sigaretter, og regner røyk som røyk, sier Pindsle.