Litaueren ble stoppet av Tollvesenet da han kom i land med Superspeed 15. februar i år. I et hulrom i baksetet ble det funnet fem innpakkede flasker som inneholdt 4,9 liter amfetaminolje. Ferdig behandlet tilsvarer dette rundt 19,2 kilo amfetamin som har meget stor gateverdi.

Nå har Kristiansand tingrett dømt mannen til fengsel i fem år seks måneder for smuglingen. Til fradrag kommer 205 dager for tiden mannen har sittet i varetekt.

Staffen er er godt stykke fra påstanden til påtalemyndigheten på ni år og seks måneders fengsel. Kristiansand tingrett legger til grunn at 47-åringen var klar over at han hadde innført rundt 4,9 kilo eller fem liter amfetaminbase. Men retten finner det ikke bevist at han var klar over at stoffet i utblandet tilstand utgjorde 19,2 kilo amfetamin.

— Aktor skjøt langt over mål med sin påstand. I tråd med det lille vi har av rettspraksis går retten ned på straffen, sier 47-åringens forsvarer Christine Hamborgstrøm.

Aktor, statsadvokat Beate Rullestad-Jansen, ønsker ikke å kommentere saken før hun har lest dommen.

I retten hevdet litaueren han skulle få 1000 Euro (ca 8000 kroner) for å smugle det han trodde var GBL. Han trodde ikke risikoen var spesielt stor, siden GBL selges fritt som et kjemisk middel i mange europeiske land.

— Jeg hadde ingen tanker om at det var narkotika. Jeg visste ikke at det fantes i flytende form. Hadde det vært pulver hadde jeg aldri tatt det med meg, sa 47-åringen.