Tønnes Ellefsen i Telebryggen AS har sammen med tre andre arbeidere montert brygga i Åros. Foto: Espen Sand
Brygga måler 300 meter og strekker seg 96 meter ut fra Årossanden. Foto: Espen Sand
Herlofsen åpner "Strandbaren", bar og enkelt restaurant, i forbindelse med åpningen av bryggeanlegget. Foto: Espen Sand
Herlofsen i prat med arbeidsleder for Telebryggen AS, Kåre Molteberg. Foto: Espen Sand

— Planleggingen av bryggeanlegget startet i 2008, og det har vært mange innsigelser underveis. Det har vært en lang kamp, men nå er jeg superfornøyd, sier Kristian Herlofsen, daglig leder og eier av Åros Feriesenter.

Herlofsen mener at Søgnes nye gjestehavn ville vært en saga blott uten kommunes velsignelse.

— De har virkelig ønsket ei ny havn med mange båtplasser, og spilt på lag hele veien. Tidligere fantes det kun noen få plasser i Høllen, sier Herlofsen.

300 meter lang

Telebryggen AS har de siste månedene jobbet med det 300 meter lange bryggeanlegget. Den siste uka har de montert på plass bryggas ni moduler utenfor Årossanden i Søgne. Arbeiderne har blant annet satt på plass 40 moringer på til sammen 70 tonn for å stabilisere anlegget. Ifølge Herlofsen koster brygga opp mot fem millioner kroner og skal være landet flotteste.

— Jeg har vært såpass gal at jeg har bestilt det aller beste innen strøm, vann og lys. Brygga skal være best i Norge, sier han.

Fire arbeidere jobber på spreng slik at båtgjester kan ta brygga i bruk allerede fredag.

Gratis på dagtid

— De første båtene kommer i helga. Det blir helt fantastisk, nesten en ny æra. Vi tenker å ha en offisiell åpning neste helg, sier Herlofsen.

Det vil være gratis å benytte gjestehavna på dagtid. Ut over dette vil vanlig havneavgift gjelde. Herlofsen sier at gjestehavna vil gå inn som en del av den daglige campingdriften.

Høllen har i dag kun ti plasser til båtgjester. Helge Andresen, gruppeleder i Søgne Høyre, mener den nye brygga vil være med på å gi et godt tilbud til kommunens båtgjester.

Turistene klager

— Jeg har selv fått telefon fra flere turister som mener tilbudet og fasilitetene i Høllen er for dårlig. Det er bra med nye tilbud. Nå håper jeg at båtturistene kan fordele seg mellom Høllen og Åros, sier Andresen.

Tor Otto Kjær, avdelingsleder for ingeniørvesenet i Søgne kommune, har ansvaret for gjestehavna i Høllen og skjærgårdstjenesten. Han ser positivt på anlegget i Åros, men tror hverdagen kan bli tøff for Herlofsen.

— Etter at restauranten i Høllen ble lagt ned er det veldig positivt at de våger å satse. Skal man lokke båtturister stiller det voldsomme krav til tilbud i campingen. Det tror jeg blir en utfordring i Åros, sier Kjær.

70.000 gjestedøgn

For å møte skepsisen har Herlofsen satt i gang en totalrenovering på Åros. Blant annet åpnes «Strandbaren», en bar med alle typer servering og enkle matretter. Feriesenteret får også en kolonialbutikk og en egen minigolfbane. Fra før har stedet oppvarmet svømmebasseng på 25 x 12,5 meter med saltvann som holder 29 grader. Åros har 100 hytter og leiligheter med totalt 600 sengeplasser.

— Jeg vil påstå at halve Kristiansand ikke vet at vi finnes, selv om vi har rundt 70.000 gjestedøgn i året. Det tilsvarer de to største hotellene i Kristiansand, sier