— Jeg kan ikke leve sånn, sa gutten til læreren.

Nå er moren (34) tiltalt etter straffelovens bestemmelser for familievold. Hun erkjenner delvis straffskyld. I Kristiansand tingrett tirsdag la aktor Johan Martin Kile ned påstand om fengsel i ett år og to måneder.

Måtte fortelle

I retten forklarte læreren hvordan niåringen i fjor høst hadde kommet til henne i et friminutt og bedt om å få snakke. Først klarte han ikke å få fram et ord, så begynte han å skrive en «m» med fingeren på gulvet.

«Kan du si hva neste bokstav er?» spurte læreren «Er det mamma?»

— Da sa han ja. Jeg spurte om han kunne fortelle litt mer, og han sa «mamma slår meg». Da var han ganske ferdig, det var en stor på kjenning for ham å si det, forklarte den kvinnelige læreren.

Det var første gang gutten hadde røpet for noen hva som skjedde hjemme.

Læreren forklarte gutten at ingen voksne hadde lov til å slå barn, og at hun var nødt til å fortelle det videre. Skolen kontaktet samme dag barnevernet i kommunen i Kristiansand-distriktet, som plasserte ham i et beredskapshjem umiddelbart.

Betviler ikke

Til barnevernet forklarte gutten at volden spesielt kom i leksesituasjoner og når han ikke spiste opp maten sin.

— Vi så ingen grunn til å betvile det gutten sa, og anmeldte saken til politiet, sa representanten for barnevernet i retten.

Moren er tiltalt for gjentatt vold og trusler mot sønnen sin fra han var tre til han var ni år. Hun skal ha slått ham med flat hånd på kroppen og i hodet, ha slått ham med kost i magen, sparket, lugget og klypt ham og truet med å slå ham.

— I saker etter familievoldsbestemmelsen er det ikke avgjørende hvor mange ganger du er blitt slått eller truet, men at barn i en slik situasjon er i en konstant beredskap i forhold til når de skal få neste slag. De er alltid på alerten, sier bistandsadvokat Elise Kristine Valvik

Bekymret for ernæringen

Ifølge forsvarer Tore Øydne erkjenner moren straffskyld for vold, men ikke i det omfanget hun er tiltalt for.

— Hun fra første stund erkjent å ha kløpet gutten i låret ved en anledning og tatt gutten i håret og ført ham bort, sier Øydne.

— Hun har vært bekymret for om barnet fikk i seg nok næring, men ser at hun har vært for streng i forhold til det med å følge måltider og spise nistepakken sin, sier forsvareren.

Han mener aktor i for stor grad har lagt sønnens forklaring til grunn og at påstanden er alt for streng. Han mener en passende straff er 120 dagers fengsel.

Far også etterforsket

Moren har asiatisk opprinnelse og faren er etnisk norsk. Han har også vært etterforsket for vold, men saken mot ham er henlagt. I retten vitnet han mot sin egen sønn.

— Jeg kjenner ikke det hele tatt igjen det han har sagt om moren. Jeg vet ikke hvor han tar det fra, sa faren.

Barnevernet har nå fremmet sak om omsorgsovertakelse av sønnen.