Mandag ettermiddag arrangeres demonstrasjonen «No2Isis — ikke i islams navn» i Oslo. Flere tusen har meldt sin ankomst, for å markere avstand til Islamsk stat (IS) og den norske organisasjonen Profetens Ummah.

— Muslimer har fått nok av at ekstremisme prøver å ta så mye plass og «kidnappe» definisjonsmakten over religionen. Det sendes et veldig tydelig signal. Det er historisk at muslimer selv har tatt initiativet til denne demonstrasjonen, sier journaliststudent Isra Zariat (23) til Fædrelandsvennen.

Zariat er født og oppvokst i Arendal, men bor nå i Kristiansand hvor hun studerer journalistikk ved Mediehøgskolen Gimlekollen.

Tok oppgjør med Ubaydullah Hussain

For en drøy uke siden fikk hun stor oppmerksomhet for sitt oppgjør med talspersonen for Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, i et leserinnlegg i Dagbladet. Innlegget, som er delt nær 7000 ganger på Facebook, var en reaksjon på VG-intervjuet hvor Hussain støttet halshugging.

— Jeg har fått massevis med tilbakemeldinger for artikkelen min. For det meste godt. Det er alltid noen som skal kommentere stygt, men de bryr jeg meg ikke noe om, sier Zariat til Fædrelandsvennen.

I innlegget skrev Zariat at hun var takknemlig for at Hussain sto fram med sine ekstreme meninger.

«Uttalelser som dette er ikke lenger skremmende, tvert imot blir vi faktisk sterkere til sinns når personer som Ubaydullah står frem offentlig. Vi er ordentlig lei av å se ham i media, men vi er også litt takknemlige — for slike mennesker får oss til å ta avstand fra et trangsynt og forvridd syn på livet. Slike mennesker gjør det lettere å finne sin identitet. Ubaydullah Hussain har ikke monopol på meningen med livet. Vi kan tenke selv!», skrev hun.

Her kan du følge demonstrasjonen live hos Aftenposten.

Samles på tvers av religion

På grunn av obligatorisk opplegg på skolen i Kristiansand fikk hun selv ikke anledning til å delta i kveldens demonstrasjon. Hun er ikke tvil om at markeringen er viktig og nødvendig.

— Dette er første gang muslimer tar såpass tydelig avstand fra ekstremisme. En rekke organisasjoner og moskeer har støttet dette, og alle tar avstand fra ekstremisme uansett politisk eller religiøst ståsted. Av erfaring vet vi at ekstremister kan dukke opp på tvers av religioner og også politisk ståsted. Dette er en demonstrasjon mot ekstremisme. Demonstrasjonen samler alle mennesker med et felles mål, nei til ekstremisme. Og plutselig oppdager vi når vi alle er samlet hvor mange fler vi er enn dem, sier Zariat.

Solberg holder appell

Venstre-politikerog talsperson for demonstrasjonen, Yousuf Gilani. sier til VG at det er viktig å ta avstand til Profetens Ummah og IS' handlinger.

— De har fått lov til å snakke alt forlenge uten at noen har tatt til motmæle. Det at vanlige muslimske gutter og jenter nå reagerer, viser at dette har gått altfor lang, sier Gilani.

Islamsk Råd Norge, politikere fra alle partier, biskopen i Oslo, imamer, Mellomkirkelig råd og det jødiske miljøet i Oslo er blant dem som skal delta i toget. Statsminister Erna Solberg (H) har varslet at hun kommer til å holde en appell.

— Det er både organisasjoner og enkeltpersoner som har meldt seg på. Vi er glade for at mange kommer til å stille opp på mandag for å vise sin avsky mot terror, sier generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, til NTB.