Lars-Jørgen Salvesen Foto: Torstein Øen
Jon Olav Norheim Foto: Tore André Baardsen
Matthias Rasmussen Foto: Tore André Baardsen
Joachim Eriksen Foto: Torstein Øen

— Det er en del av en ny måte å tenke på og som ble bestemt i høst. Er man på vei opp og fram i Start skal man få tid til å slå igjennom. Alle lokale unggutter som får ny kontrakt får minst to år, noen lenger, sier styreleder i Start, Magne Kristiansen.

Lars-Jørgen Salvesen Foto: Torstein Øen
Jon Olav Norheim Foto: Tore André Baardsen
Matthias Rasmussen Foto: Tore André Baardsen
Joachim Eriksen Foto: Torstein Øen

De siste ukene har signeringene av lokale unggutter kommet på rad og rekke. John Olav Norheim (19), Mathias Rasmussen (17), Joachim Eriksen (18) og Lars-Jørgen Salvesen (18) har alle skrevet nye a-lagskontrakter med Start. Rasmussen og Salvesen har skrevet treårskontrakter med klubben. Eriksen og Norheim er med to år fremover.I tillegg har Jon Hodmemyr (19), som debuterte i siste serieomgang mot Vålerenga, forlenget sin kontrakt med klubben ut 2016. Tar man med at yngstemann Kristoffer Ajer (16) allerede har kontrakt ut 2016 ser man at klubben får en langt yngre profil inn i 2015 enn tidligere.

Lars-Jørgen Salvesen, som skrev under ny Start-kontrakt onsdag, er glad for at han har lenger tid på å slå igjennom. Tidligere har mange unge vært på ettårskontrakter før de har forsvunnet.

Penger som motivasjon

— Den nye måten å tenke på tror jeg er riktig. Man får som fortjent dersom man jobber hardt, sier spissen som scoret i årets siste hjemmekamp mot Sandnes Ulf.

LES OGSÅ:

Sammen med de andre ungguttene på nye kontrakter i Start har han i utgangspunktet en beskjeden årslønn. Dersom prestasjonene er bra og det blir spilletid på a-laget øker lønnen.

— Det er selvfølgelig en motivasjon, det sier seg selv. Man får lyst til å jobbe enda hardere når det er sånn. Da er det riktig, sier spiss Lars-Jørgen Salvesen.

Midtstopper John Olav Norheim, som har skrevet en ny toårskontrakt med Start, er glad for at han får tid til å slå igjennom.

Norsk fotball er preget av en hastementalitet, at man må være god nok når man går fra juniorfotball til seniorfotball.

Bård Borgersen, utviklingssjef i Start

— Måten de gjør det på tror jeg er veldig positivt. Vi har jo alle lyst til å slå gjennom fortest mulig, men det kan være greit å ha to år å gjøre det på.

Utviklingssjef Bård Borgersen mener det er viktig at ungguttene får tid på seg når de er i nærheten av a-lagsspill.

— Norsk fotball er preget av en hastementalitet, at man må være god nok når man går fra juniorfotball til seniorfotball. Jeg mener at unge spillere generelt får for lite tid til å tilvenne seg prestasjonskulturen som kreves for å slå igjennom. Det viktigste for meg er at Starts spillere blir selvgående i større grad, det kan også ta litt tid, sier Borgersen, som er glad for at Starts satsing ser ut til å bære frukter.

Et klubbvalg

I klubben er de klare på at antall unggutter i a-stallen ikke har med klubbens økonomi å gjøre.

— De som tror det tar feil. Dette er en konsekvens av et valg vi tok for to år siden, da vi begynte vår satsing på utvikling. Dette er noe klubben ønsker, sier Kristiansen,

LES OGSÅ:

— Så hvis dere fikk fem millioner kroner til fritt bruk, så hadde dere ikke brukt de på nye spillere?

— Vi hadde nok brukt noe på å styrke stallen, men vi hadde også brukt noe av det på utvikling, svarer Kristiansen, som anslår at Start bruker 4-5 millioner kroner på sin utviklingsavdeling årlig.

- Bifalles med stående applaus

Fotballekspert Lars Tjærnås hylles Starts nye ungdomspolitikk.

— De aller færreste unge spillere slår gjennom på mulighet nummer en.De som lykkes har ofte til felles at de har trenere og klubb iryggender begge aksepterer at en ung spiller trenger sjansenummer to, tre eller fire før han har spilt seg varm, sier Tjærnås,som mener den nye strategien har flere fordeler.

— Den viktigstehandler selvsagt om økonomisk tilpasning. Å få fram en ung spilleren både kostnadsbesparende og kostnadstjenende. Han har stort settlav lønn, men genererer lokal entusiasme. Det siste er ekstremtviktig. De aller fleste tilskuere vil at favorittlaget vinner. Mennesten alle ser det som en bonus om de vinner ved hjelp av spillerede, eller nærmiljøet, har fostret opp selv. For Mons Ivar Mjeldekan dette også være et pluss, forutsatt at styret og klubben ser atresultatene vil svinge, og viser tålmodighet, sier Tjærnås.