KRISTIANSAND: — Det vil være feil å forby enkelte religiøse plagg/symbloer og ikke andre. Det vil være en umulig oppgave for statlige myndigheter å velge ut/inn lovlig bekledning. Men ser jeg utfordringer som kan være vanskelige å takle. For eksempel i helsesektoren, der man i alle år har hatt som det høyeste ideal at man skal være livssynsnøytral og ikke provosere de som søker hjelp, sier stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap).

Tros— og livssynsutvalget åpner for bruk av "politihijab", men kulturminister Hadia Tajik sa på pressekonferansen mandag at hun ikke ser for seg at Ap vil endre på standpunkt fra 2009 da partiet vedtok å ikke tillate bruk av hijab i politiet.

— Jeg er enig med utvalget i at det ikke skal være lovregulering på hvordan man går kledd, annet enn det som er nødvendig for at yrket skal kunne utøves slik at det ivaretar yrkets grunnleggende funksjon. Jeg er mot lovregulering av religiøse plagg, og mener man må vurdere dette innenfor hvert enkelt arbeidssted i forhold til de oppgaver og tjenester man innefor hvert enkelt yrke skal ivareta. Som de har gjort i forsvaret, der de har tillatt religiøse hodeplagg. Man kan ta lærdom at forsvaret, som har taklet dette, så langt jeg kan se, på en god måte, sier hun.

— En åpen kultur med hensyn til å tolerere religiøse plagg overalt, krever tid. Jeg er litt usikker på om vi er modne nok i Norge til å akseptere dette nå, sier Henriksen.