Ifølge en pressemelding på Fylkesmannen i Aust-Agders nettsider er miljøvernminister Bård Vegard Solhjell positiv til oppstart av en verneplanprosess forutsatt at de berørte kommuner stiller seg bak dette.

— Vi ser fram til en god prosess framover sammen med de involverte kystkommunene i Aust Agder og de som har interesser i den ytre delen av skjærgården. Prosessen med vernet vil ha en åpen start, og arbeidsplan og organisering vil bli bestemt sammen med kommunene, sier fylkesmann Øystein Djupedal og miljøverndirektør Jan Atle Knutsen hos Fylkesmannen i Aust Agder.

Avgrensing og utarbeidelse av regler for nasjonalparken skal skje i samarbeid med kommunen og de som har interesser i området, men grovt sett vil den kunne omfatte eksisterende verneområder, samt arealer på land og i sjø hvor det er dokumentert viktige natur— og verneverdier som f.eks ålegrasenger, heter det i pressemeldingen.Fylkesmann Øystein Djupedal legger vekt på den gode dialogen for å få til en god løsning.

— Vi vil også samarbeide med Fylkesmannen i Telemark og vil komme tilbake med mer informasjon om hvordan arbeidet vil bli lagt opp etter hvert, sier Djupedal.

— Staten vil ta kostnadene.

Fylkesmennene legger opp til en planprosess på ca tre år. Dette innebærer at en ny nasjonalpark kan komme på plass i 2016.