FARSUND: — Vi vil jo at folk skal synes vi er sprø, men helst på en morsom måte, da, ler Siri Jølle Skårdal og Hans-Egill Berven. Hun eier den amerikanske baren i Vanse, han er ihuga lokalpatriot. Og selvsagt; begge med familieforbindelser til USA.

Vi vil jo at folk skal synes vi er sprø

Nå har Regionalt Forskningsfond (RFF) Agder bevilget tre millioner kroner for å utvikle det amerikanske særpreget på Lista til et trekkplaster for turister. Forskere fra Agderforskning skal sammen med lokale bedrifter samarbeide om prosjektet.

- Hensikten er å skape unike opplevelser som skal trekke turister fra inn- og utland, forteller næringssjef Patricia Hartmann og turistsjef Ann Helen Erichsen i Farsund.

Mye amerikansk

På tettstedet Vanse i Farsund skal du ikke oppholde deg lenge før du oppdager det amerikanske. Her finner du for eksempel Brooklyn Square, oppkalt etter Brooklyn i New York.

Brooklyn Square er blitt en offisiell adresse i Vanse. Her i gata føler man seg raskt litt amerikansk med butikk og pub i sterk USA-stil. Foto: Jarle R. Martinsen

Her er den amerikanske baren som heter 8th Avenue Bar & Supperclub som ligger vegg i vegg med butikken Trunken. Her får du kjøpt ekte amerikanske varer, som møbler, klær og godteri — for å nevne noe.Og kjører du ut mot Lista fyr, ser du nok de særegne husene i amerikansk stil: Veggene kledd med fargelagte eternittplater, panoramavinduer og innebygget garasje.

Den amerikanske festivalen på Lista er verdenskjent. Her med Kjell "Elvis" Bjørnestad og en skjønnhet ved siden av som vi ikke vet hva heter. Foto: Morten Teinum, Usus

Det aller mest kjente som skjer, er den årlige gatefestivalen American Festivali juni. Her dyrkes det amerikanske så det holder med musikk, massevis av amerikanske biler, mat og mye annet. — Det kommer 20.000 mennesker hit da, forteller festivalsjef Tina Nilsen.

Gjennom hele året

Men både hun og deltakerne i turistprosjektet ønsker å skape severdigheter som kan tiltrekke seg folk gjennom hele året. Det mangler ikke på ideer. Som å bygge en miniatyr av Brooklyn Bridge - gangbro tvers over Brooklyn Square.

På den gamle rutebilstasjonen i Vanse er dette et landemerke som tydelig viser hvor man er... Foto: Jarle R. Martinsen

— Det var min mann som hadde ideen da han levde. Jeg håper fortsatt det skal bli noe av, sier Skårdal, som alt har ferdige tegninger til prosjektet. I etasjen over baren har hun et lite Amerika-museum som er under renovering.

En annen ide er å utvikle «Route 8». Det er de tre fylkesveier som danner et åttetall mellom Lista fyr og Farsund i hver sin ende. Ved å kjøre eller sykle ruta får du med deg alle turistseverdighetene i Farsund, ikke minst fyret og strendene.

Ta vare på historie

Dette handler ikke bare om å få turister til Lista-området. Vel så mye handler det om å ta vare på historien om de mange familiene både herfra og nabokommunene som utvandret til USA for å finne arbeid gjennom 1800- og 1900-tallet.

Her i butikken Trunken kan man kjøpte det meste av amerikanske varer: Møbler, klær, godteri og visse ingredienser i amerikansk mat. Er man hektet på USA, er dette stedet å besøke. Foto: Jarle R. Martinsen

— Da de kom tilbake hadde de med seg amerikansk kultur, byggeskikk, tanker og holdninger. Det er viktig å ta vare på, sier Erichsen. Prosjektet skal for øvrig styres av næringsselskapet Farsund 365.