10. november i fjor hentet den berusede 44-åringen ei kanne bensin i båten sin med scooteren. I antikvariatet som lå i første etasje i Solbygg på Lund, helte han bensin på gulvet.

Deretter ringte han på en rekke ringeklokker for å varsle beboerne om at han ville sette fyr og at de måtte komme seg ut. Så gikk han tilbake og tente fyrstikkene.

— Jeg løp ned og så om det var reelt, og så at det var brann i butikken. Kona og datteren min kom også ned. De fikk varslet brannvesenet, sa Ole Christian Leibsland, som bor i etasjen over antikvariatet til Fædrelandsvennen etter brannen.

Store skader

Det ble skader på tak, gulv og det elektriske anlegget i antikvariatet som 44-åringen eide sammen med sin kone.

1000 av 25.000 bøker måtte også kastes etter brannen.

Ifølge dommen har han ikke kunne gi noe rasjonell grunn for hvorfor han tente på livsverket sitt.

I dommen brukes mye plass på hans psykiske helse. Mannen har vært undersøk av rettspsykiater, og Kristiansand tingrett konkluderer med at det ikke er tvilsomt at han var straffrettslig tilregnelig ved brannstiftingen.

«Den aktuelle hendelse fremstår som umotivert og under påvirkning av psykiske lidelser», heter det.

I rehabilitering

Aktors påstand var fengsel i seks måneder, og en bot på 33.000 kroner. Subsidiært fengsel i 15 dager. I straffeutmålingen har retten lagt stort vekt på personlige forhold.

Det slås fast at 44-åringen er i en klar rehabiliteringssituasjon og at opphold i fengsel kan svekke denne.

Retten slår fast at brannen skapte uro og engstelse blant flere av beboerne i boligkomplekset med 50 leiligheter. Men det vises til at det ikke var fare for at brannen skulle spres.

At mannen varslet naboene tas som et uttrykk for at han ikke ønsket å skade noen.Retten mener dette gir grunnlag for å droppe ubetinget fengsel. Straffen er satt til 174 timer samfunnsstraff og 33.000 kroner i bot. 44-åringen mister også førerkortet i to år. I tillegg er Boligselskapet Agder Allé tilkjent 10.000 kroner i erstatning.