— Det er gledelig at fiskeforbudet ble opphevet, men jeg frykter at det blir innført igjen når den utsatte hummeryngelen vokser til om fire-fem år, sier yrkesfisker Ronny Østrem.

Da det i sommer ble gitt konsesjon for havbeitet for hummer, ble det som en følge av Havbeiteforskriftene paragraf 31 innført et generelt forbud mot bruk av fiskeredskaper som garn, landnot, ringnot, ruse, teine og skjellskrape i området.

Klagde

Etter en klage fra Flekkerøy Hummer ga Fiskeridirektoratet en dispensasjon slik at allmennheten kunne fiske inne i havbeiteområdet med unntak av perioden mellom én uke før og én uke etter hummerfisket som varer fra 1. oktober til 30. november.

Denne dispensasjonen var imidlertid ikke nok for de som driver fiske i området, og Flekkerøy Fiskeriforening og Flekkerøy Hummer gikk sammen om en klage på dispensasjonsvedtaket.

I klagen ble det vist til at det tradisjonelle fisket etter juletorsk samt leppefisk foregår i fangsttiden for hummerfisket. Dessuten ble det vist til at siden disse fiskeartene spiser utsatt hummeryngel, vil det også være i havbeitets interesser å åpne opp for fiske her.

Les også:

Mer spiselig

Sekretær i Flekkerøy Hummer, Frode Stokkeland, mener opphevingen av fiskeforbudet vil gjøre hummerbeitet mer spiselig, og håper de kritiske røstene nå vil bli færre.

— Havbeitet er organisert som et samvirke, der hvem som helst kan være med. Dette er i realiteten et stort spleiselag for å få opp hummerbestanden både i og utenfor havbeiteområdet. Vi ønsker ikke å utestenge fiskere som vil sikre seg juletorsken, sier Frode Stokkeland.

Det er tegnet andelsbrev for over én million kroner i Flekkerøy Hummer. De fleste som har kjøpt seg retten til å fiske hummer i havbeiteområdet er fastboende på Flekkerøy, men det er også noen fra andre steder i Kristiansand og hytteeiere.

Les også:

Fremdeles sint

Yrkesfisker Frank Salvesen mener det er takket være press fra fiskere og mange øyboere at Flekkerøy Hummer stilte seg bak klagen på at det ble innført et fiskeforbud med blant annet garn inne i havbeiteområdet. Han hevder at Flekkerøy Hummer først foreslo at det bare var deres egne andelseiere som skulle kunne fiske etter fisk inne i havbeiteområdet i fangstiden for hummer. Det siste avviser Stokkeland er riktig, og viser til at de på eget initiativ søkte om fritt fiske for alle.

— Jeg mener det aldri skulle vært gitt konsesjon for havbeite i dette området. En frist til å uttale seg på bare tre uker midt i fellesferien, gjorde at fylkeskommunen nok ikke mottok så mange motforestillinger i høringsrunden. Det heter vel også at et havbeite ikke skal gå på bekostning av tradisjonelt fiske, sier Salvesen.

Yrkesfiskeren er også glad for at en nå ikke trenger å vente til andre uka i desember med å fiske juletorsken i havbeiteområdet vest for Flekkerøy.

— Det er jammen ikke verst å få Fiskeridirektoratets jurister til å gjøre helomvending. Det skal Thor Gunnar Martinsen i Flekkerøy Fiskeriforening ha mye av æren for, sier han.

Les også: