En revisjonsrapport om Jegersberg gård rehabiliterings— og kompetansesenter skaper igjen strid om tilbudet til rusavhengige.

De borgerlige partiene vurderer nå om de skal stoppe videre utbygging av Jegersberg gård - fordi de mener det er for dyrt og hjelper for få.

— Det ville være tragisk om det skjedde. Å satse tungt på rehabilitering ville være å praktisere det barmhjertighetsidealet landsdelen er kjent for. Spesielt burde KrF tenke gjennom hva de gjør når de gir avkall på muligheten til å gjennomføre en storsatsing på rusavhengige i denne landsdelen, sier stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap).

Regnestykke

Det er åtte plasser på Jegersberg gård, men etter oppstarten har antall beboere ligget på rundt fire.

Senteret kostet 32 millioner å bygge opp, inkludert oppkjøpet av eiendommen som bystyret uansett var innstilt på. Hvis dette holdes utenfor, er prisen 14 millioner.

— Jeg reagerer på at de borgerlige er så ensidig opptatt av pris. Kristiansand burde være stolte over å bruke så mye på å hjelpe rusmisbrukere. Jeg tviler på at noen hadde reagert hvis dette hadde vært et kreftsenter med topp kompetanse.

- De mener selv de er mest opptatt av å få mest mulig ut av hver krone?

— Jeg er helt enig i at det offentlige skal være opptatt av hvordan pengene brukes. Men det virker som om de er mer opptatt av å spare penger på rusbehandling enn på andre ting. Jeg vil advare mot at tiltak til rusmisbrukere blir en salderingspost.

En rapport fra Kristiansand Revisjonsdistrikt slår fast at man må regne med at det tar over et år å fylle op et tilbud som Jegersberg gård. Foto: Thomas Hegna

Stans

Rapporten fra revisjonen konkluderer med at politikerne har blitt forespeilet at senteret skulle fylles raskt opp — uten at det skjedde.

I tillegg skriver revisjonen at politikerne ikke har blitt godt nok informert om kostnadene.

— Slik jeg oppfatter det, har det blitt holdt tilbake informasjon. Det er uheldig at vi ikke har blitt godt nok informert om hva dette ville koste, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Både KrF, Høyre og Frp mener kommunen nå må vurdere å droppe videre utbygging.

— Vi må se om vi kan få like gode tjenester andre steder. Vi har et ansvar for å forvalte ressursene på best mulig måte.

Internasjonalt

Kari Henriksen mener derimot tiden er inne for å satse videre på Jegersberg gård som bruker internasjonalt anerkjent metodikk og samarbeider med frivillige.

— Her sitter de med dedikerte fagfolk og har muligheten til å bygge opp et senter som kan bli lagt merke til både nasjonalt og internasjonalt. Den muligheten må Kristiansand benytte seg av.

Hun viser også til at rapporten ikke kritiserer at senteret ikke er fylt opp. Tvert imot skriver de at det er naturlig at det tar tid å bygge opp tilbudet.

— De borgerlige partiene bør erkjenne at rusmisbruk er en langvarig lidelse som også krever tiltak som kan ta lang tid. Jegersberg har tatt opp i seg nettopp dette. De samarbeider også på tvers av tjenester slik vi politikere ofte etterlyser. Det er ikke slik at man bare kan hoppe på ad-hoc-tiltak.

- Jeg reagerer på at de borgerlige er så ensidig opptatt av pris, sier Kari Henriksen. Foto: Thomas Hegna

Åpner for å la private overta

De borgerlige partiene er ikke bare skeptiske til å satse videre på Jegersberg gård. Det kan også bli aktuelt å la private overta dagens drift.

— Det er absolutt et spørsmål som må diskuteres. Det finnes private som har hatt stor suksess med sine tilbud, sier Hans Otto Lund, gruppeleder i Høyre.

Han mener det er lite aktuelt å fortsette utbyggingen av senteret.

— Da må det komme opp nye momenter som vi ikke har vært klar over.

Leder i kontrollutvalget, Vidar Kleppe (Dem), mener rapporten fra revisjonen viser at Jegersberg var en feilinvestering.

— Disse pengene kunne vi heller ha brukt på å tilby de svake hjelp andre steder. Shalam hadde et tilbud som fungerte svært bra, men de måtte legge ned mens kommunen har bygget opp noe som har blitt veldig dyrt. Det er bra at de andre politikerne har innsett at dette har vært ute av styring.