I 2014 ble det bestemt at det måtte gjennomføres grunnundersøkelser på områdene rundt Sørlandet sykehus på Eg i Kristiansand. Bakgrunnen var kommunens planer om å utvikle en helsebydel, som skal inneholde en rekke nye bygg.

I mai i fjor la Kristiansand kommune fram omfattende skisser som viste både nye sykehusbygg på opptil sju etasjer, pasienthotell, forskningsbygg og en samling av både private og offentlige helserelaterte virksomheter. En storstilt utbygging på til sammen over 260.000 kvadratmeter.

Les mer:

Kvikkleire

Under utbyggingen av dagens sykehus på Eg ble det oppdaget at det er kvikkleire på store områder. Flere grunnundersøkelser er gjort gjennom årene, i 1958, 1978, 1985 og 1996. Etter sistnevnte ble det bygget en stabiliserende voll nede ved Otras bredd.

Les mer:

Siden sykehuset er viktig regionalt og i forbindelse med beredskap, ble det bestemt å gjennomføre nye grunnundersøkelser for å sjekke om det er fare for at kvikkleira kan rase ut i elva Otra.

Trygt

Nå foreligger foreløpige resultater fra undersøkelsene. De viser ifølge Evensen at det er trygt å gjennomføre utbygging både av sykehus og å utvikle en helsebydel i området.

— De foreløpige resultatene skal nå kvalitetssikres av et uavhengig firma, men det ser ut til at man bare trenger å gjøre mindre tiltak for å sikre området, sier Evensen.

Dette kan dreie seg om en ny voll fra elvebreddden for å støtte opp massene.

Sykehusets utviklingsplan 2030 omfatter også tanker om kraftig utbygging på Egsområdene. Evensen bekrefter at kommunen har gitt foreløpig signal om at sykehuset kan fortsette med sin planlegging.