Gjør cv-en din bedre med noen få enkle grep. Foto: NTB Scanpix/Bruce Shippee/Microstock

— De fleste cv-ene vi får er dessverre midt på treet. Mange av dem kunne blitt mye bedre med noen enkle grep, sier Guri Larsen, direktør i Adecco Search & Select Norge.

En god cv er faktabasert, lettlest og kortfattet. Den har nøkkelkvalifikasjoner som er tilpasset stillingen man søker på og som forklarer hvorfor man er relevant for jobben, mener Silje Løken, rådgiver Employer branding og sosiale medier i Experis.

Målet med cv-en er å skape interesse og bli innkalt på intervju.

— Noen skriver hele livshistorien sin i cv-en. Den bør ikke være for lang, man bør heller utdype det som er relevant på intervjuet. Når man leser cv-er bruker man mest tid på øverste halvdel av den første siden. Den delen er ekstremt viktig og avgjør hvor mye tid leseren bruker på resten av cv-en, sier Løken.

Les også:

Slurvefeil

Slurvefeil er et gjennomgående problem i cv-er, ifølge Guri Larsen. Folk har skrivefeil, oppgir feil årstall og glemmer kontaktinformasjon.

— Jeg har for eksempel mottatt en cv uten telefonnummer, og det er jo fryktelig dumt når man må bruke mye tid på å lete og søke etter vedkommende. Det tyder på at man kanskje ikke er så interessert i stillingen, sier Larsen.

Jeg har for eksempel mottatt en cv uten telefonnummer, og det er jo fryktelig dumt.

Frank Amundlien, partner i lederrekrutteringsselskapet SelectionPartner AS, presiserer også hvor viktig det er med korrekt kontaktinformasjon.

— Vi hadde en kandidat som hadde byttet om på to siffer i telefonnummeret, og feil person svarte når vi ringte for å invitere ham til intervju. Heldigvis fikk vi tak i rett person, sier Amundlien.

— Vi ser også noen cv-er med kun personalia, uten utdanning og erfaring. Slike kandidater er vanskelige å vurdere.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Tidshull

Det er viktig å forklare eventuelle tidshull i cv-en, altså perioder man ikke var sysselsatt, mener Larsen.

— Man bør helst ikke ha hull i cv-en, men skriv hvorfor det er der om man har det. Da slipper rekrutterer å lure på hva du har gjort - det er jo akkurat det cv-en skal fortelle. Noen lager hull som ikke er der på grunn av slurvefeil, og det er veldig kjedelig, sier Larsen.

Rekkefølge

Mange glemmer å skrive cv-en i omvendt kronologisk rekkefølge. Det vil si at man alltid skal starte med det siste man har gjort, ifølge Silje Løken.

— Det kan se ut som det siste man gjorde var på 80-tallet om man skriver feil rekkefølge. Det er en felle som gjør at man kanskje ikke blir innkalt til intervju dersom leseren misforstår og tror at kandidaten ikke har den riktige erfaringen, sier Løken.

— Ved å skrive det mest nylige først, ser de som mottar søknaden det viktigste tidlig i lesingen, sier Guri Larsen.

Les også:

Skill deg ut

Selve nøkkelen ved en cv er å hjelpe den som rekrutterer med å forutse hvordan kandidaten kan klare jobben. De gode cv-ene bidrar til å gjøre et godt førsteinntrykk og inneholder detaljer om hva man har gjort, oppnådd og bidratt med på tidligere arbeidsplasser, ifølge Amundlien. Guri Larsen mener også at man bør vise hva jobben som ble gjort betydde.

— Under arbeidserfaring kan man gjerne skrive litt om hovedoppgaver, ansvar og resultater. Det synliggjør produktivitet og skiller cv-en fra mengden. Et hett tips er å få noen som er kritisk til å lese gjennom cv-en din før du sender den ut, sier hun.