skoletabeller_380px_16-9-format.jpg Foto: Kjartan Bjelland

En sammenligning med de ti største byene i Norge, viser at elevene på 10. trinn i Kristiansand har de dårligste eksamenskarakterene. Kristiansand kommer også dårlig ut på nasjonale prøver sammenlignet med de andre byene. Det viser en oversikt fra Kommunenes Sentralforbund (KS).

- Vi er ikke der vi skal være. Derfor satser vi nå stort på å bli bedre. Men vi får ikke resultater over natten, sier Mette Roth (H), leder i oppvekststyret.

skoletabeller_380px_16-9-format.jpg Foto: Kjartan Bjelland

Satsingen som nå er i gang, blir blitt kalt Flik (Forskningsbasert læringsmiljøutvikling i Kristiansand). Flik har også utført undersøkelser som har avslørt svakheter i skolen.

- Det er vanskelig å finne årsakene til resultatene, men det vi ser er at det er store forskjeller mellom skolene og at forskjellene ikke kan forklares med sosioøkonomiske forskjeller. Årsaken ser heller ut til å være skolemiljø og skoleledelse. Derfor er det avgjørende å skape et godt læringsmiljø, sier Roth.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Dyr

Resultatene for Kristiansand kommer fram i en rapport der KS har sammenlignet de ti største byene i Norge og sett hvor mye de får ut av pengene.

Kristiansand er den kommunen som bruker mest på skolene. Kristiansand bruker 36 millioner mer enn en by med tilsvarende folketall.

Kristiansand får likevel minst ut av pengene. KS har laget det de kaller en produksjonsindeks som viser hva resultatet av pengebruken er. Den viser at Kristiansand ligger under snittet både på nasjonale prøver, eksamen og antall barn i SFO.

Det hjelper ikke nødvendigvis å legge ned en skole, for vi har ikke plass til elevene på en annen.

- En årsak til utgiftene innen skole er skolestrukturen i Kristiansand der vi har en dyr skolestruktur med mange små skoler. Årsaken til nivået på skoleresultatene kjenner ikke jeg til, sier Terje Fjellvang, økonomidirektør i Kristiansand kommune.

Mette Roth mener Kristiansand har en «enormt dyr» skolestruktur.

- Men det hjelper ikke nødvendigvis å legge ned en skole, for vi har ikke plass til elevene på en annen, sier hun.

Les også:

Press

Oppvekstdirektør Arild Rekve er heller ikke fornøyd med resultatene fra undersøkelsen, men minner likevel om at Kristiansand er på landssnittet i nasjonale prøver.

Det er et veldig press på de skolene med svake resultater for at de skal løfte seg.

Uansett kommer Kristiansand dårlig ut sammenlignet med de andre storbyene. Det kommer blant annet fram når man ser på hvor mange prosent av elevene som har de beste resultatene 3, 4 og 5 på nasjonale prøver (se tabell).

- En av målsettingene for skolen i Kristiansand er å forbedre de faglige resultatene. I den enorme satsingen vi er midt oppi nå (Flik), er de grunnleggende ferdighetene som norsk og matematikk viktig, sier Arild Rekve.

Les også:

Forskjeller

Ifølge Rekve har skoler andre steder opplevd kraftig forbedring i resultatene når de har satset på bedre læringsmiljø. En slik satsing skjer nå i Kristiansand gjennom Flik.

Oppvekstsektoren kommer til å følge med på skoler med dårlige resultater.

- Vi jobber systematisk for at de skal forbedre seg. Det er et veldig press på de skolene med svake resultater for at de skal løfte seg, sier Rekve.

Mette Roth mener Kristiansand kan forvente en bedring i resultatene innen 2016.