— Fylkestinget er for lite preget av politisk debatt. Ofte er det administrasjonens innstillinger som blir vedtatt, sier Randi Øverland.

Nominasjonskomiteen i Vest-Agder arbeiderparti foreslår Even Tronstad Sagebakken på andreplass. Han er i dag varaordfører i Mandal, og rektor på Spangereid skole i nabokommunen Lindesnes.

Leder av nominasjonskomiteen, Gunnar Rostveit, mener at Randi Øverland blant annet med sine ni år i regjeringsapparatet er en av partiets mest erfarne og dyktige politikere.

Var i tvil

Randi Øverland sier det satt langt inne å si ja til nominasjonskomiteens forespørsel om å være partiets fylkesordførerkandidat, men at hun ser fram til å ta fatt oppgaven dersom nominasjonsmøtet slutter seg til innstillingen.

Randi Øverland og Even Tronstad Sagebakken ligger an til å toppe Arbeiderpartiets fylkestingsliste i 2015. Foto: Kjartan Bjelland

— Arbeiderpartiet har som mål å bli det største partiet i fylket. Ved forrige fylkestingsvalg manglet vi 1000 stemmer på å bli større enn Høyre, sier hun.Randi Øverland er kritisk til at fylkestinget under KrF og Høyre etter 15 år ikke har klart å utrette noe for å bedre levekårene i landsdelen. Hun mener også at fylket må bli flinkere til å støtte opp under gründere og sørge for at veier og kollektivtilbudet blir så bra at det er mulig å bo og arbeide i hele fylket.

Skolebakgrunn

Randi Øverland arbeider i dag som seniorrådgiver ved Universitetet Agder. Utenom ni år som statssekretær har hun blant annet vært rektor ved Tangen videregående skole og lærer ved Kvadraturen videregående. Hun har 11 år bak seg med fagforeningsarbeid i Skolenes landsforbund, har sittet i Kristiansand bystyre og vært leder av Kristiansand Arbeiderparti.

— Siden både Even og jeg har lang skolebakgrunn, er det naturlig at vi er opptatt av hvordan de videregående skolene drives. Skolen tar jo også over halvparten av fylkesbudsjettet. En viktig oppgave her blir å få flere spesielt på yrkesfag til å gjennomføre skolen. Det er også for galt at mange ikke får den læreplassen de ønsker, og blir presset over på påbygg som kanskje ikke passer dem, sier Randi Øverland.

Hele lista

Detter er nominasjonskomiteens forslag:

1. Randi Øverland, Kristiansand, 62 år

2. Even Tronstad Sagebakken, Mandal, 37 år

3. Anne A. Bystadhagen, Flekkefjord, 52 år

4. Nils Harald Rennestraum, Kvinesdal, 56 år

5. Karin Hodne, Vennesla, 49 år

6. Kai Steffen Østensen, Farsund, 20 år (AUF-kandidat)

7. Janne Karin Nesheim, Farsund/Kristiansand, 25 år (AUF)

8. Helge Stapnes, Songdalen, 52 år

9. Vibeke Sandåker, Åseral, 37 år

10. Fredrik Jensen, Kristiansand, 25 år

11. Reidunn Gøthesen Scherpf, Søgne, 56 år

12. Theis Salvesen, Kristiansand, 59 år

13. Monika Hagen, Songdalen, 56 år

14. David Goksem, Audnedal, 29 år

15. Anniken Grey, Søgne, 42 år

16. Svein Hobbesland, Flekkefjord, 56 år

17. Anne Bente Birkeland, Farsund, 56 år

18. Jan Arild Bjørndal, Åseral, 54 år

19. Inger Knobel Eikeland, Vennesla, 58 år

20. Lars Jørgen Hauge, Vennesla, 70 år

Forslaget sendes nå ut høring til kommunepartiene og AUF i Vest-Agder. Den endelige fylkestingslista blir vedtatt på nominasjonsmøtet 22. november.