Dyp konsentrasjon ved sjakkbrettene. Du kunne høre en knappenål falle. Her ser du Jonathan Henriksen Hagen (t.v) og August Nicolay Beroch ved fremste bordet. Foto: Reidar Kollstad
Hugo Ilebekk (12) spiller sjakk hver dag. Målet er å bli internasjonal mester. Foto: Reidar Kollstad
Leif O. Bjornes viser et parti han spilte via internett mot en østerriker for noen dager siden. Han ber om råd og tips. Bjornes sier interessen for sjakk aldri har vært større i Kristiansand. Foto: Reidar Kollstad

— Første gang jeg er her. Kjempemoro. Hjemme slår jeg pappa hele tiden nå, så jeg må søke tøffere motstand, sier 11 år gamle Olai Martinius Justvik og ler. (faren er ikke ukjente Jens Olai Justvik red. anmrk)

Det samme er tilfelle for Jan Erling Narvestad (7). Også han debuterte i Kristiansand sjakklubbs lokale på Samsen onsdag.

Pappa Ivar Narvestad er ikke god nok lenger. Her følger han med på partiet mellom sønnen Jan Erling Narvestad (7) og Olai Martinius Justvik (11) Foto: Reidar Kollstad

Pappa Ivar Narvestad var med:— Jan Erling begynte å spille for et par år siden. Nå slår han meg og fetterne hele tiden. Skal han få tøff nok motstand, måtte vi finne en sjakklubb, forteller han.

Til å bli matt av

Sjakkinteressen er til å bli helt matt av for tiden. Leif O. Bjornes leder barne- og ungdomsgruppene i Kristiansand sjakklubb. Han har spilt sjakk siden tidlig 70-tall og kan ikke minnes maken til interesse.

Selvsagt er det en binding til Magnus Carlsen.

— Vi fikk et veldig oppsving i forbindelse med VM for et år siden. Nå merker vi ny økning. Sjakk er blitt populært på en helt annen måte enn før, sier Bjornes fornøyd.

Onsdag ettermiddag kom 22 gutter til sjakk-rommet på Samsen. Først foredro Bjornes et sjakkparti i plenum og ba om råd. Deretter begynte kampene.

Etter litt rokering ved bordene, kunne du knapt høre et tårn falle. 22 gutter i dyp konsentrasjon over brettet. Hadde en lærer vært i rommet, ville han kløpet seg i armen og lurt på om han drømte.

Det er ikke lett å intervjue guttene. De er oppslukt. Vi greier å rive Jonathan Henriksen Hagen og August Nicolay Beroch løs fra en dobbel binding.

Dyp konsentrasjon ved sjakkbrettene. Du kunne høre en knappenål falle. Her ser du Jonathan Henriksen Hagen (t.v) og August Nicolay Beroch ved fremste bordet. Foto: Reidar Kollstad

— Carlsen er en medvirkende årsak til at vi spiller, ja. Målet er å bli så god som mulig. Før spilte bare noen få sjakk, nå er det mange som spiller. Og det er ikke ukult lenger, sier Beroch.

Få jenter

— Men hvor er jentene?

— Vi skulle gjerne hatt flere jenter. På mandagsgruppen kommer tre, fire jenter. Vi ønsker flere av både gutter og jenter, sier trener Bjornes.

Hugo Ilebekk (12) spiller sjakk hver eneste dag, og har gjort det de siste tre årene.

— Det er spenningen og hjernetrimmen. Jeg er med i fotball også, men sjakk er gøyest. Det å tenke seg framover, sier han.

Målet er å bli internasjonal mester om noen år. Det er hakket under stormester.

Ilebekk hadde spilt sjakk uansett om Magnus Carlsen hadde eksistert eller ikke. Men han er enig i at den norske verdens-eneren har fått opp interessen. På skolen er det mye lettere å finne folk å spille med enn før.

Kanskje er den neste Carlsen blant guttene på Samsen. Hvem vet?

— Jeg skal i alle fall trene mye, for sjakk er spennende, sier sju år gamle Jon Erling Narvestad.

Trener Bjornes minner om Kristiansand Open på Kvadraturen videregående i helga. Over 80 spillere er påmeldt. Han sier nivået der blir tøft - men at mange av ungdommene i Kristiansand sjakklubb virkelig kan hevde seg.