Tirsdag skrev vi atnær halvparten av barnehageansatte i en undersøkelse mener at barn bør være halvannet år eller eldre når de begynner i barnehagen.

faksimilebhg-4NaMteQCBD.jpg Foto: Faksimile av artikkel

En like stor andel mener at barn under tre år ikke bør være i barnehage lenger enn 4–6 timer om dagen.Fagfolk er svært uenige om det er bra at syv av ti ettåringer er i barnehage. En stor undersøkelse i regi av Folkehelseinstituttet finner ingen sammenheng mellom adferdsproblemer hos barn og hvor mange timer de er i barnehagen.

— Tvert imot viser undersøkelse at gode abrnehager har positiv effekt både på abrnas psykiske og fysiske helse, og hvis barna starter tidlig i barnehagen, sier Arne Holte, professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo.

Psykiater Sidsel Gilbert er svært skeptisk til en generell anbefaling om at barnehage er best for alle ettåringer.

- Det er å eksperimentere med små barns psykiske og fysiske helse, mener hun.

«Vi lever dessverre i en materialistisk verden»

Temaet splitter ikke bare fagfolk.

Arne Holte, professor i helsepsykologi.

Over 300 lesere har sagt sin mening om tidlig barnehagestart, fortalt hvordan de selv har løst det og tatt stilling til om forskningen har rett eller ei.«Så sant. Vi lever dessverre i en materialistisk verden. Hvor de enkelte skal ha alt. Både hus dyr bil hytte++++ Så går det utover barna. Har jobbet i barnehagen. Sett mye. Barn burde vært hjemme med mora til de er 3 år», skriver Helena som en kommentar til artikkelen om undersøkelsen.

Da ville vi ikke hatt noe penger til overs, hva slags liv ville det blitt for barnet? Det er nyanser her, alt er ikke bare svart hvitt. Kristin Nordsveen Fossli

Bestemor Tove mener det er «Synd at begge foreldre skal «piskes» ut i arbeidslivet», mens Merete skriver: «Hva er meningen med å få barn om man nesten ikke kan være sammen de første årene».

Tobarnsmor Kristin Nordsveen Fossli (31) fra Jessheim var en dem som reagerte på undersøkelsen blant de barnehageansatte, men vel så mye på kommentarene som kom rundt saken fra folk flest.

— Det er provoserende med folk som uttaler seg om en hverdag de ikke vet noe om! Det er faktisk ikke alle som har økonomisk mulighet til å være hjemmeværende utover permisjonstiden, så før dere åpner munnen og kritiserer våre «valg» så tenk litt over det. Ikke kritiser oss andre som må gjøre det samfunnet faktisk har lagt opp til at man skal gjøre etter endt permisjon, sier hun.

Hadde ikke noe reelt valg

Familien på Jessheim hadde nemlig ikke noe reelt valg og tok foreldrepenger med 100 prosents utbetaling for 10 måneder, dermed begynte døtrene i barnehagen ved 10 og 11 måneders alder.

- Man føler jo det er for tidlig, det er ikke noen god følelse å levere datteren sin på 10 måneder i barnehagen. Men jeg har måttet legge bort slike tanker siden vi ikke kan velge at en av oss skal være hjemme. Da ville vi ikke hatt noe penger til overs, hva slags liv ville det blitt for barnet? Det er nyanser her, alt er ikke bare svart hvitt, sier Fossli.

Hun mener norske foreldre bør tenke over at de ganske heldige, få land har så gode permisjonsløsninger som oss.

— Om det er 10 eller 12 måneder, vi burde være takknemlige for den tiden istedenfor å klage, mye vil ha mer, sier hun

Det er flere som deler Fosslis syn:

Tobarnsmor Kristin Nordsveen Fossli blir provosert av folk som uttaler seg om en hverdag de ikke vet noe om. Foto: privat

«Jeg kan mene hva jeg vil. Desverre er det økonomien som avgjør når ungene skal begynne i barnehagen for mange», skriver Ina.Og Wibeke skriver: «Med bachelor i småbarnspedagogikk må jeg si meg uenig . All forskning viser at barn er sosiale sjeler fra fødselen av, og har godt av å være med andre. Å se gleden i små barns øyne når de treffer vennene i bhg igjen, det sier mye om hvor godt det er for de fleste små barn.»

— Stakkars liten, sier de om jentene mine

«Jo takk, vi fikk høre det da vår datter måtte begynne i barnehagen ved 11 mnd. En av de ansatte hadde ikke problemer med å fortelle at hun synes det var feil av oss», skriver Guro.

Kommentarer har tobarnsmoren også fått. Ikke fra barnehagepersonalet, men fra andre kvinner.

— Stakkars liten, sier de om jentene mine. Det er dårlig gjort å gi foreldre dårlig samvittighet på den måten. Det er bare jeg som har fått kommentarene, ikke samboeren min, de kommer heller ikke fra andre menn, bare kvinner –gjerne fra dem over femti år.

Hun har venninner som er aleneforsørgere og dermed får stønader fra NAV som gjør at de kan gå hjemme lenger, men også andre venninner som lever på mannens lønn og kan gjøre det samme

— Så er det oss A4- familier og normal-lønnsmottagere der midt i mellom. Vi har boliglån og er ikke spesielt materialistiske, jeg jobber som sykepleier, min samboer innen salg, forteller hun.

— Det er en grunn til at mange foreldre forsøker å time fødselen slik at det kan passe med barnehageoppstart etter endt permisjon, legger hun til.