Beslutningen som sikrer byggingen av en høykapasitets strømkabel mellom de to landene skal kunngjøres senere tirsdag.

Et samlet løft på mellom 1,5 og 2 milliarder euro, et sted mellom 13 og 17 milliarder kroner etter dagens kurs, skal fordeles mellom Statnett og det tyske nettelskapet TenneT og den tyske investeringsbanken KfW.

— Vil bli merkbart lokalt

Ifølge kommunikasjonssjef Christer Gilje i Statnett er det for tidlig å si hvor mange arbeidsplasser anleggsarbeidet kan gi på norsk side.

— Det er for tidlig å si noe nøyaktig om dette, men det er klart at det vil bli merkbart lokalt. I våre prosjekter på land er det gjerne 15-25 prosent av arbeidet som havner lokalt. I dette tilfellet er det også mye arbeid offshore som ikke er aktuelt for lokale entreprenører, men det vil være muligheter for det lokale næringslivet i Lister-regionen, opplyser han overfor Fædrelandsvennen.

Han forteller at Statnett har hatt flere informasjonsmøter med entreprenører i Lister-området.

— Det er også tatt initiativ lokalt for å sikre at flest mulig av aktuelle entreprenører og leverandører i området skal være gode tilbydere. Allerede er Risa, som er basert i området, valgt til å gjøre grunnarbeid for prosjektet.

Klimavennlig

Statnetts konsernsjef Auke Lont sier at kabelen vil være et viktig bidrag til fremtidens kraftsystem med klimavennlige og effektive løsninger.

— Den vil også øke sikkerheten for strømforsyningen for forbrukerne og skape verdier på begge sider av forbindelsen, sier Statnett-sjefen.

TenneT-direktør Mel Kroon sier at kabelen er et viktig bidrag til Tysklands økende satsing på vindkraft.