Fra Lahelle i Kristiansand omkring 1880. Foto: J. H. Küenholdt/Tidsmaskinen
Kurt Roar Vilhelmsen står bak Tidsmaskinen. Foto: Karmøynytt

— Godt og vel 10.000 fotografier så langt. Men tjenesten er så vidt i gang.

Det sier Kurt Roar Vilhelmsen fra Karmøy.

For få dager siden lanserte han Tidsmaskinen, et nettsted der hvem som helst kan legge inn hva som helst av bilder med historisk verdi fra 1840 til 2010. — Målet er umettelig. Men det vil jo være gøy å dekke hver bygd og by i hele landet, sier Vilhelmsen, som arbeider innen offshore og som driver Tidsmaskinen som en altoppslukende hobby.

Fra Lahelle i Kristiansand omkring 1880. Foto: J. H. Küenholdt/Tidsmaskinen

De nye, eldre og gamle fotografiene kan også du og jeg komplettere med utfyllende opplysninger og tekster.

Verdiproduksjon

— Ideen ble unnfanget av lidenskap. For meg startet det med gamle bilder etter min far og farfar. Min far drev som fotograf på femti- og sekstitallet. Jeg har alltid drømt om å lære historien bak bildene, og dele dem med andre i mitt lokalmiljø, sier Kurt Roar Vilhelmsen.

Han omtaler Tidsmaskinen som en lokalhistorisk verdiproduksjon.

Første skritt mot denne maskinen tok han ved å etablere en lukket gruppe i september i fjor.

Kurt Roar Vilhelmsen står bak Tidsmaskinen. Foto: Karmøynytt

— Det var engasjement og innspill i denne gruppen som ga startskudd for den åpne nettsiden, sier initiativtakeren, som legger til at tjenesten både er enkel og gratis.

— Etter å ha opprettet en egen profil, kan du kan plassere bilder i sted og tid og dermed foreta en tidsreise i bilder. Samtidig lar du andre få glede av bildene dine, poengterer Vilhelmsen.

Eier dem selv

— Hvem har rettighetene til bildene?

— Alle bildene forblir eiernes eiendom. I motsetning til Facebook og Instagram, som du gir rettigheten til ved å laste opp et bilde, fungerer Tidsmaskinen slik at du fremdeles dine bilder ved at de ligger på din profil. Dersom noen da ønsker å benytte dem kommersielt, må dette avklares med eieren. Unntakene er bilder som er eldre enn 50 år gamle, opplyser Vilhelmsen.

Bildene finner du enkelt ved å søke etter stedsnavn og tidsepoke.