— Den er skarp i kantene og borer seg ned i isen. Der blir den værende, og blåser ikke bort. Størrelsen gjør at det er mindre sjanse for at bilvinduer knuser og at sykler punkterer, forklarer Sverre Nordal, maskinkjører og vektoperatør ved Ringknuten Pukkverk i Kristiansand.

Han beskriver egenskapene til strøsingelen som Kristiansand kommune fråtser i, på grunn av tilgangen kommunen har via Ringknuten Pukkverk. Strøsingelen, som nærmest takler alle forhold, er mellom to og fire millimeter i størrelse og har kallenavn «2-4».

Men Kristiansands nabokommuner sliter med tilgangen til det unike produktet.

Må importere

Strøsingelen er vanskelig, om ikke umulig, å oppdrive fra knuseverk i distriktet. Denne uka ble en lastebåt fra Vestlandet, med liknende singel, losset i Lillesand, for å gi kommunene rundt Kristiansand, blant andre Vennesla, tilgang til godsakene som gjør dem skodd til neste runde med underkjølt regn.

— Det er den perfekte strøsingelen, sier Arne Vatne, enhetsleder for teknisk forvaltning i Vennesla kommune.

Dimensjonene på 2-4 gjør at det er mindre sjanse for at frontruter på biler knuser og sykkeldekk punkterer. Strøsingelen sitter også godt fast i isen, på grunn av skarpe kanter. Foto: Torstein Øen

Karsten Reme, daglig leder ved Ringknuten Pukkverk i Kongsgårdsbukta, forteller at pukkverket hovedsakelig produserer 2-4 for Kristiansand kommune.

— Det er ingen i distriktet som kan lage tilsvarende singel, siden den er vanskelig og dyr å lage for små knuseverk, forteller han.

Får alt de trenger

Odd Kristiansen, brøytesjef i Kristiansand kommune, gleder seg over den gode tilgangen til 2-4. — Vi har fått alt det vi har trengt fra Ringknuten Pukkverk. Det har vært stort forbruk av slik singel, så Kristiansand kommune har blitt prioritert. Så langt i år har kommunen strødd ut rundt 2200 tonn av den. I hele fjor strødde vi rundt 1000 tonn, mens rekorden er 7000 tonn på ett år, forteller Odd Kristiansen, brøytesjef i Kristiansand kommune.

— Det er en stor fordel for kommunen at vi har et pukkverk i umiddelbar nærhet. Kommunen eier arealet til pukkverket, understreker han.

— Men nabokommunene får jo ikke nyte godt av 2-4-singelen?

Ringknuten Pukkverk i Kongsgårdbukta i Kristiansand har vært i drift siden 1968 Foto: Torstein Øen

— Det er jo tross alt Kristiansand kommune som eier steinen, påpeker brøytesjefen.

Billig strøvinter

Det var påtrykk fra forsikringsselskapene i Norge som medførte at dimensjonene på kommunal strøsingel fikk en størrelse på mellom to og fire millimeter.

— Det er vel 10-15 år siden at forsikringsselskap tok opp problematikken rundt at sprut fra singel hyppig resulterte i knuste frontruter. Kommunene ble i møte med Statens vegvesen bedt om å redusere størrelsen på singelen, opplyser brøytesjefen.

Her blir store stein tippet ned i den kraftigste knusemaskinen ved Ringknuten Pukkverk. Tre knusemaskiner må til for å produsere 2-4, en kjeftknuser, en spindelknuser og en kornknuser. I tillegg må produktet siktes i fire omganger. Foto: Torstein Øen

Ifølge Kristiansen har vinteren, i perioden fra før jul og fram til nå, vært billig på grunn av klimaet.

— Strøing koster ikke på langt nær så mye som brøyting, sier han.

Den endelige regningen for vintervedlikeholdet er ennå ikke på plass.

2-4 strøs på 100 kilometer med kommunale gang- og sykkelveier i Kristiansand, samt 400 kilometer med boligveier og fortau. 100 kilometer med bussveier blir saltet. Statens vegvesen har ansvar for vedlikeholdet av E 18 og E 39. > - Stein er vakkert og fantastisk. Jeg nyter synet av stein, sier Sverre Nordal ved Ringknuten Pukkverk.

- Stein er vakkert

Årlig fjernes og knuses mellom 200.000 og 300.000 tonn stein fra steinbruddet på Ringknuten.

— Stein er vakkert og fantastisk. Jeg nyter synet av stein. Stein kan brukes til alt. Man kan bruke den til tomter, i asfalt, til strøing, i veigrøfter og i betong, sier Sverre Nordal ved Ringknuten Pukkverk, som har rundt 10 ansatte.

Strøsand 9.jpg

— Stein er ikke bare stein. Det er en ressurs, fortsetter han.

Sammen med Birger Sørli, formann ved Ringknuten Pukkverk, viser han Fædrelandsvennen rundt på pukkverket i Kongsgårdsbukta, der blant annet strøsingelen 2-4 produseres.

— Fjellet i Kongsgårdbukta har bedre kvalitet enn det som er normalt. Her er det klasse én-fjell, forteller Sørli.

Ringknuten Pukkverk har en driftsavtale med Kristiansand kommune fram til 2017. Da skal pukkverket legges ned og flyttes. Hvor det skal flyttes er foreløpig uavklart.