— I fjor var det nærmest ville tilstander da vi delte ut posene. Noen kastet penger ut av vinduet da vi måtte vinke dem forbi på grunn av køen, forteller Sveinung Tofteland, informasjonsansvarlig i Vest-Agder Røde Kors.

Finansierte hytte

Denne påsken er det femti år siden første gang mannskap fra Røde Kors Hjelpekorps arrangerte fjellsikringsporten.

— Det var Kristiansand Røde Kors som kom på ideen i 1965. Formålet var å finansiere Røde Kors-hytta på Hovden, forteller Sveinung Tofteland.

Sveinung Tofteland, informasjonsansvarlig i Vest-Agder Røde Kors, gleder seg over givergleden fra folk som mottar posene med sponsorgaver underveis til påskeferie i fjellet. – Pengene er et kjærkomment og viktig bidrag til korpsene som driver redningstjeneste i fjellet vinterstid, sier Tofteland. Foto: Kjartan Bjelland

Hytta ble bygd, og siden har midlene som samles inn ved fjellsikringsporten blitt en svært viktig finansieringskilde for Røde Kors' beredskapstjeneste i fjellet.— Halvparten går til korpsene, halvparten til et eget fjellsikringsfond, opplyser Torbjørn Nilsen, frivilligkoordinator i Vest-Agder Røde Kors.

Sveinung Tofteland, Røde Kors

Ved hjelp av midler fra fondet er det siste år kjøpt inn skredsøkere og annet fjellsikringsutstyr, samt holdt kurs for å øke kompetansen til de frivillige i redningstjenesten.

Ny rekord

I fjor ble det satt ny innsamlingsrekordmed 515.000 kroner fra stoppestedene på Moisund sør for Evje og på Kylland langs fylkesvei 455. — Vi opplever en utrolig giverglede, og tar det som et tegn på at folk setter pris på den beredskapen vi tilbyr, sier Sveinung Tofteland og Torbjørn Nilsen fra Røde Kors.

Omfanget er blitt så stort at arbeidet ikke lenger kan gjøres på dugnad.

  • Vi opplever en utrolig giverglede.

Torkil Bjerland (t.v.) elsker pakkejobben for Røde Kors. Til høyre Marianne Jakobsen, APS-koordinator ved Mjåvann Arbeidstreningssenter og i bakgrunnen Sveinung Tofteland, informasjonsansvarlig i Vest-Agder Røde Kors. Foto: Kjartan Bjelland

Siden i fjor er det derfor ansatte og brukere ved Mjåvann Arbeidstreningssenter som har fått jobben med å pakke posene med sponsorgaver som deles ut.— Det er allerede blitt en påsketradisjon, sier Marianne Jakobsen, APS-koordinator ved Mjåvann Arbeidstreningssenter. (APS står for arbeidspraksis i skjermet virksomhet).

Torkild Bjerland, Mjåvann Arbeidstreningssenter

  • Vi har det så gøy!

Marianne Almedal (t.v.) og Kirsten Merete Solås sørger for at informasjonsheftet Fjellsikringsposten 2015 blir lagt oppi hver eneste pose. Foto: Kjartan Bjelland

I de to ukene pakkingen pågår, gjøres datarommet om til pakkesentral. I fjor pakket de 5500 poser, i år er antallet 5700.— I fjor gikk vi tomme før alle hadde fått, så i år øker vi, forteller Torbjørn Nilsen.

Arbeid med mening

— Vi har det så gøy! Torkil Bjerland smiler og griper en ny plastpose.

Han er blant brukerne som stortrives med å legge chips, knekkebrød, refleks, isskrape, kortstokk og plaster - i alt ti ulike ting - oppi posene.

Torkil Bjerland (t.v.) og Dejan Sladojevik setter kassene med påskeposene i konteineren. I alt skal 260 kasser med totalt 5700 poser deles ut ved fjellsikringspunktene på Moisund sør for Evje og på Kylland langs fylkesvei 455. Foto: Kjartan Bjelland

Knekkebrødet er forresten nytt av året, i stedet for brød. Men de som måtte ha gledet seg til den tradisjonelle boksen med rekesalat fra Gorine, blir skuffet. Det ble for mye styr med å ha kjølebiler, så av logistikkmessige årsaker er salaten er kuttet ut.Ivrig fyller Bjerland og de andre brukerne posene ferdig og legger i kasser: 22 poser i hver kasse, i alt 260 kasser, som stables i en konteiner på utsiden.

— Denne jobben gir så mye glede. Både oppgavene og formålet er meningsfylte. Arbeidet er konkret og gir resultater umiddelbart, og så vet de at de støtter en viktig sak, fremholder Marianne Jakobsen ved Mjåvann Arbeidstreningssenter.

På utdelingsdagene suppleres posene med rykende ferske utgaver av avisene Setesdølen og - selvsagt - Fædrelandsvennen.