— Det har blåst liten storm flere steder, og klokka syv i dag var det fortsatt liten storm både på Lista og Lindesnes. Det har vært kraftige snøbyger i fjellet og langs kysten, samt litt torden. Man må regne med litt til av dette været, men etter klokken 12 i dag vil vinden dreie en annen retning, og det blir mindre byger, sier vakthavende meteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Full storm

Ved Lindesnes var vindstyrken oppe i 25,4 meter i sekundet klokka 23.00 fredag, noe som tilsvarer full storm.

— Vindkastene her var oppe i 35 meter i sekundet, vi hadde litt av et leven, sier fyrvokter Rolf Dybvik ved Lindesnes fyr.

Han ble vekket flere ganger i natt av uværet.

— Det kom noen intense byger innimellom, og temperaturen har gått som en jojo hele natta. Det var en urolig natt, men litt gøy også, sier Dybvik.

Forsinkelser

Uværet førte til store forsinkelser for Superspeed, og lørdag morgen måtte Color Line endre sin avgang fra Hirtshals til Frederikshavn.

— Været er for dårlig i Hirtshals, og når det er vestavær der er det vanskelig å komme inn i havnen. Det er mange mennesker som skal hjem i disse dager, og vi må finne de løsningene vi kan, sier konserndirektør Helge Otto Mathisen i Color Line.

Superspeed hadde ifølge Color Lines nettsider avgang klokken 08.30 i dag morges fra Frederikshavn, og er på vei til Kristiansand.

— Jeg tror alle har forståelse for at vi ikke kan kontrollere været. Vi legger til rette og gir god informasjon til våre passasjerer når slikt først skjer, sier Mathisen.

Tre blåste ned

Lokalt blåste et tre over ende og havnet over fylkesvei 462 ved Høverslandsvannet i Vennesla. Riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli og Hunnedalsvegen i Sirdal ble begge stengt på grunn av det dårlige været.

— Nå har vinden roet seg, og vi satser på at veiene kan bli åpnet etter hvert. Det er selvfølgelig mye arbeid som må gjøres før det kan skje, med brøyting og fresing av veiene, sier trafikkoperatør Svein Harald Masterød ved Veitrafikksentralen lørdag morgen.

Veien mellom Hovden og Haukeli er nå åpen for normal trafikk.

Venter vanskelige kjøreforhold

Vinden vil fortsette å blåse utover dagen, og ifølge obs-varselet til Meteorologisk institutt ventes det vanskelige kjøreforhold i fjellet også lørdag morgen.

Slik så det ut ved Børtemannsbekken på Hovden lørdag morgen. Foto: Julie Kamilla Grønningsæter

— I fjellet hvor det er snø kan vinden føre til en del snøføyke, men bygene vil gi seg etter hvert. Det kan fortsatt komme små byger innimellom som skaper vanskelige kjøreforhold, men ikke i nærheten av det som allerede har vært, sier meteorologen.Helgeværet ser faktisk ut til å bli ganske så bra, selv om det vil blåse en del.

- Kan bli ganske fint

— Det kan bli ganske fint etter hvert. Vinden vil dreie mot nordvest, og man vil kjenne at vinden blåser godt, men det er ikke snakk om noe faretruende. På de mest utsatte plassene vil det være liten til stiv kuling, sier Wahl.

Etter at bygene har gitt seg vil temperaturen synke.

— Når det verste er over lørdag formiddag vil været se ganske likt ut resten av helgen. Det blir kaldere etter hvert, med muligheter for minusgrader på Kjevik søndag ettermiddag. I natt kan klarværet gjøre at temperaturen synker til 4-5 minusgrader, sier Wahl.