KRISTIANSAND: — Vi synes forholdet er så graverende at vi aldri var i tvil om at det måtte politianmeldes, sier miljøvernsjef Øystein Holvik i Kristiansand kommune.Frityrolje fra matproduksjonen har de ansatte båret ut av restauranten og tømt i to kummer på den åpne plassen utenfor. Det seige, gulaktige fettet ble oppdaget da Septikservice utførte en rutinekontroll av ledningsnettet for et par uker siden.- Er det mulig? Sånn gjør man bare ikke. Jeg har ikke sett lignende på de 15 årene jeg har jobbet innenfor dette feltet, sier avdelingsingeniør Odd Yngvar Lian fra ingeniørvesenet.Den ulovlige tømmingen fant sted i fire måneders tid fram til sommeren i fjor. Ut med bekken

Overvannsledningen fører ut i en bekk og videre til Barselvannet, som er del av det vernede Rona-vassdraget. På grunn av snøen er det vanskelig å konstatere miljøskadene, men det er allerede observert store mengder frityrfett i bekken.Etter avsløringen ble det sugd opp 400 liter olje fra den ene kummen. Når store mengder i tillegg har fulgt ledningen og bekken, kan det reelle utslippet ifølge ingeniørvesenet overstige tusen liter. I anmeldelsen opererer man med «rundt 600 liter».Da daglig leder ble konfrontert på stedet, kom følgende umiddelbare forklaring:- Han sa at de ved et uhell hadde mistet en ti liters bøtte med frityrfett i kummen, forteller avdelingsingeniør Lian.Kommunen tror ikke dumpingen er et hendelig uhell.- Dette er ikke noe uhell, men gjort med viten og vilje, mener Øystein Holvik.Ifølge miljøvernsjefen er frityrfett ikke giftig, men noe skikkelig griseri. Hvis store mengder organisk materiale tilføres stillestående vann, kan det føre til oksygensvikt og i ytterste konsekvens fiskedød.Heller ikke fuglene synes frityrfett er det perfekte badevann. - Kjempetabbe

Nå legger imidlertid innehaver Martin Graham seg flat, og tar på seg ansvaret.- Vi har bare gjort en kjempetabbe, erkjenner restauranteieren, som egenhendig har deltatt i den irregulære tømmingen.På utsiden står to hundre liters dunker til oppbevaring av gammelt frityrfett. Virksomheten er pålagt å gjøre avtale med privat firma om jevnlig tømming.Graham opplyser at han i fjor vinter sa opp avtalen med et «upålitelig» Skiens-firma, og at det gikk en stund før ny avtale ble ordnet. Forbruket av frityrolje anslår han til 100-200 liter per måned.- Dette var en nødløsning i mellomtiden. Jeg trodde oljen ville bli fanget opp i en fettutskiller, men var klar over at dette ikke var måten å gjøre det på, forklarer eieren.- Det fantes nok av andre firmaer?- Ja da, det skulle ikke gått så lang tid, svarer han.- Ble det gjort for å spare penger?- Nei, nei. Det koster 2600 kroner i året med slik tømming, så dette skyldes rett og slett sløvhet, svarer Martin Graham.Han legger til at restauranten selvsagt skal betale for opprydding som måtte følge i kjølvannet av utslippet. - Uheldig

McDonalds's Norge AS er informert om at en av deres 67 restauranter nå kan bli stekt i sitt eget fett.- Det er selvfølgelig uheldig, det som har skjedd, sier kommunikasjonsdirektør Margaret Brusletto til Fædrelandsvennen.Etter hva hun er fortalt har ikke utslippet skjedd med vilje, men grunnet «svikt i rutiner».- Han har gjort alle de riktige proaktive tiltak i ettertid, mener kommunikasjonsdirektøren.Kjeden forfølger saken for å forsikre seg om at de øvrige franchisetakerne følger boka.- Vi tar selvfølgelig en gjennomgang av rutiner, og sjekker at alle er klar over reglene, opplyser Brusletto.Kristiansand kommune kommer også til å skjerpe tilsynet med restaurantbransjen. En ny ordning innført i 2004 sier at næringsavfall kan leveres til private firmaer, dermed mistet kommunen mye av kontrollen med slike utslipp.vegard.damsgaard@fvn.no