KRISTIANSAND: – Jeg skjønte på væremåten deres at det var noe spesielt som skjedde i hagen, forteller Birthe Helland Olsen.

Ved 17-tiden mandag oppdaget hun at kattene, Pelle og Pysa, og hunden Olsen hadde fattet interesser for et eller annet i hagen hennes.

Det viste seg at det var en hønsehauk som tok fokuset til dyrene.

Kræsjet

Da hønsehauken var nokså svimeslått og forvirret, var det en enkel sak for Tor Arild Esperås å fange den med håv. Foto: Tormod Flem Vegge

Fuglen har trolig kræsjet i et av panoramavinduene på hagestua til Birthe Helland Olsen, som bor i Paulen på Flekkerøy. Nå sto den ør og forvirret ved hagestua.

– Jeg forsto veldig fort at hønsehauken var skadet. Den sto helt stille, selv om kattene gikk bort til den, forklarer hun.

46-åringen sørget for å få kattene og hunden inn i huset, før hun ringte en dyrlege som har tilhold på Flekkerøy. Da han ikke var tilgjengelig, tok hun kontakt med viltnemnda gjennom politiet.

Fanget med håv

Birthe Helland Olsen med katten Pelle, som mandag fattet stor interesse for den skadede hønsehauken. Foto: Tormod Flem Vegge

Tor Arild Esperås, som er fugleansvarlig i viltnemnda i Kristiansand, rykket ut til Flekkerøy for å ta hånd om den svimeslåtte hønsehauken og sjekke hvor skadet den var etter sammenstøtet med panoramavinduet.

Han fanget hauken enkelt med håven sin.

– Stakkars, vennen min, bemerket Birthe Helland Olsen medfølende, da Esperås vikler fuglen ut av håven for å ta en nærmere kikk på den.

– Sjelden fugl

Hauken var svimeslått etter kollisjonen med vinduet i hagestua. Foto: Tormod Flem Vegge

Esperås forteller at hønsehauker er sjeldne fugler, som har tilhold i barskoger.

– Det er ikke en hekkende bestand av hønsehauker på Flekkerøy, så denne har nok kommet langveisfra, fra territoriet hvor den ble klekket ut i sommer en gang. Den har nok trukket ut til kysten for å lete etter mat, sier han.

– Hvor kommer denne hønsehauken fra?

– Det er det helt umulig å si. Det er spredte forekomster av hekkende par på Sørlandet. Det er for øvrig unntatt offentlighet hvor hønsehauker hekker, for å unngå at de sårbare fuglene blir utsatt for menneskelige forstyrrelser.

Har reddet en tidligere

Tor Arild Esperås konstaterer at vingen til hauken har fått en skade. Det er foreløpig usikkert hvor alvorlig skaden er. Foto: Tormod Flem Vegge

Hvis fugler blir observert skadet i Kristiansand, er det Esperås som rykker ut for å ta seg av dem. Han har stor interesse for rovfugler, og har vært borti to tilfeller knyttet til hønsehauker tidligere.

Et av tilfellene handlet om en hauk som døde etter å ha flydd inn i et vindu. Det andre tilfellet dreide seg om funn av en utmagret hønsehauk. Den hadde skadet seg, slik at den ikke klarte å jakte effektivt og finne mat.

– Den var rundt tre måneder gammel. Jeg foret den med eggehvite i ei sprøyte inntil den kviknet til igjen. Deretter foret jeg den med svarttrost og meiser og lignende. Etter åtte-ni dager kom den seg, og den ble veldig kvikk og rask, opplyser Esperås.

Klar for rehabilitering?

Når hauken brer ut vingene, er den et imponerende syn. – Fjærdrakta forteller at det dreier seg om en ung fugl, forklarer Tor Arild Esperås. Foto: Tormod Flem Vegge

Frysen hans inneholder litt mer eksotiske saker enn det som er normalt. Der oppbevares det fugler og dyr som har blitt ihjelkjørt i trafikken. Alt fra meiser til røyskatter.

Disse ligger klare for å konsumeres av fugler som skulle trenge rehabilitering. Men om hønsehauken som mandag ble funnet i Paulen kan rehabiliteres, det er foreløpig et ubesvart spørsmål.

Mye kan tyde på at den ene vingen er skadet.

– Det ser ut som om det kan sitte en skade langt ute i vingen – i «håndleddet» og kanskje i «underarmen». Jo lenger ute i «håndleddet» skaden sitter, jo mindre er sjansen til at vingen blir god nok til at fuglen kan jakte. Hvis noe er helt knust der, så blir det avliving. Men skaden i vingen kan i beste fall også være en forstuing.

Håper på det beste

Hvis en fugl kolliderer i et vindu, kan hornhinnene løsne. Hønsehauken på Flekkerøy fikk en skade på et av øyene sine etter å ha kollidert med et vindu. Foto: Tormod Flem Vegge

Det ble også oppdaget en skade på det ene øyet, som tydeligvis ikke fungerer. Håpet er at øyet vil kunne fungere tirsdag og at skaden i vingen ikke er for alvorlig.

– Det er trist å se en så praktfull fugl skadet. Spørsmålet er nå om skadene lar seg rehabilitere. Det er ikke etisk riktig å holde en skadet fugl i live hvis den ikke vil få et godt liv. Derfor er det viktig å finne ut hvor skadet den er og ta en rask avgjørelse med tanke om den skal rehabiliteres eller avlives, sier Tor Arild Esperås.

– Dette er en kjempefin fugl. Det er utrolig å se den på nært hold. Det er kjempesynd hvis den må avlives. Jeg håper historien får en lykkelig slutt, påpeker Birthe Helland Olsen.

Blant andre Roar Solheim, zoolog ved Naturmuseum og botanisk hage – Universitetet i Agder (UiA), vil bli involvert i avgjørelsen om det er hensiktsmessig å rehabilitere hønsehauken.