KRISTIANSAND: – Det var helt utrolig, altså. Jeg dykket i havet utenfor hotellet, og holdt tak i en lavastein som lå dypt i vannet mens jeg så vidt hadde hodet over vann. Jeg brukte hullene i steinen til å holde meg fast, og når jeg trakk opp hånda hadde jeg ringen på fingeren. Den må ha sittet fast i ett av hullene, og trolig var det slik eieren mistet den, sier Furunes.

Historien stammer fra en ferietur i 2005 og fra sjøen utenfor byen Chania på Kreta.

Glemte ringen i garasjen

Inskripsjonen på innsiden av gullringen viste at en kar ved navn Gunnar giftet seg med sin Ruth den 15. juli 1950.

– Da jeg kom hjem fra ferieturen prøvde jeg å finne eierne. Jeg prøvde å søke på internett, men lyktes ikke den gangen, sier Furunes, som bor på Justvik utenfor Kristiansand.

Inskripsjonen på innsiden av gullringen viser at Gunnar og Ruth giftet seg 15. juli 1950. Foto: Jacob J. Buchard

Han la bort ringen, og glemte siden hele saken. I 16 år har han ikke tenkt noe mer på gullringen før den tilfeldigvis dukket opp igjen under rydding av garasjen.

– Når ringen dukket opp igjen tenkte jeg at jeg nå måtte prøve å finne eieren. Den er jo gammel og det er ikke sikkert at vedkommende fremdeles lever, sier han.

– Vanvittig respons

Onsdag la Furunes ut informasjon og bilder av ringen på Facebook.

«Er det noen som vet hvem dette er så hadde det vært fantastisk hyggelig å fått returnert ringen til vedkommende», skrev Furunes.

Torsdag ettermiddag var innlegget delt 1800 ganger. Foto: Skjermdump fra Facebook

Reaksjonene lot ikke vente på seg.

– Responsen har vært vanvittig. Mange har delt posten på Facebook, og mange prøver nå å søke seg frem til hvem dette kan være, sier Furunes.

Kan løse seg

Kommentarfeltet under posten viser at flere har satt i gang grundig detektivarbeid i gamle arkiver og aviser.

Gifteringen kan tilhøre Ruth og Gunnar Andersen. I november 1950 rykket de inn en annonse i Drammens Tidende der de takket for oppmerksomheten vedrørende bryllupet. Foto: Skjermdump Drammens Tidende

Furunes forteller at mysteriet kan få en snarlig løsning.

– Torsdag fikk jeg et tips fra en person som mener hun vet hvem personene er, og at kvinnen er 90 år og lever i dag. Hun skulle sjekke det og gi meg en bekreftelse. Det blir spennende, sier Odd-Arild Furunes.

Gullringen dukket tilfeldigvis opp igjen da Odd-Arild Furuholt ryddet garasjen på Justvik. Foto: Jacob J. Buchard