AGDER: En 21 år gammel mann fra Kristiansand og en 23-åring fra Søgne er siktet for befatning med flere kilo amfetamin, noe som har en øvre strafferamme på 21 års fengsel.

36 andre er siktet for kjøp og salg av mer enn 50 gram amfetamin. I tillegg er flere kjøpere og selgere av mindre mengder stoff siktet i saken.

McDonald's på Sørlandssenteret var et av stedene der dopet ble omsatt.

Totalt har politiet på Agder det siste året i denne saken beslaglagt 10,3 kilo amfetamin, 2 kilo hasj, 30.000 rohypnollignende tabletter og 650.000 kroner i kontanter. I tillegg beslagla politiet i Stockholm i fjor i samme sak 5 kilo amfetamin.

Smuglet inn — Vi mener ligaen til sammen har innført 25 kilo amfetamin og 60.000 tabletter med rohypnollignende stoff til Sørlandet. Stoffet er trolig produsert i den litauiske byen Siauliai, men laboratoriet der er ikke avdekket, sier politioverbetjent Birger Tvedt.

Narkotikaen ble ifølge politiet smuglet inn til Norge i minst to forskjellige personbiler som begge var ombygd for å gjemme stoffet. Smuglerruten skal ha gått fra Litauen og gjennom Latvia til Estland og derfra til Stockholm med båt. Derfra skal bilene ha kjørt over norskegrensen og videre til Sørlandet.

Det var omfattende etterforskning, spaning og telefonavlytting som førte til at politiet og tollvesenet klarte å avsløre smuglerligaen. Litauisk Tollvesen og politi har også bistått.

133 siktet

— Vi mener å ha tatt de to antatte hovedmennene fra Litauen, flere norske og litauiske mellomledd og en rekke personer som har kjøpt og videresolgt stoffet over hele Sørlandet. Bare i Kvinesdal og Flekkefjord kan vi for eksempel knytte 40 amfetaminbrukere til stoff som ble smuglet inn fra Litauen, sier Birger Tvedt.

Totalt er 133 personer siktet i saken. Flere av disse har allerede fått sakene sine opp for retten.

— Seks litauere og en nordmann sitter i dag i varetekt fordi vi frykter de vil prøve å stikke av før sakene mot dem kommer opp for Aust-Agder tingrett i august og september, sier politiadvokat Jan Atle Hansen.

Depot

I et øde skogsområde på Hynnekleiv på kommunegrensen mellom Birkenes og Froland fant politiet i fjor høst tre kilo amfetamin nedgravd. I samme funn kom de over tomme innpakkingsposer til narkotikaen som indikerte hvor mye stoff som hadde vært på stedet.

Politiet endevendte nærmest skogsområdene ved Hynnekleiv med narkotikahunder.

  • Vi antar skogsområdet i Hynnekleiv ble valgt som depot og møtested fordi det ligger øde til og har flere tilkomstveier både øst- og vestover, sier Birger Tvedt.

McDonald's

— Mellommenn videresolgte senere stoffet fra faste møtesteder, som de to McDonald's-restaurantene på Sørlandssenteret og i Grimstad,fra Stoa i Arendal og havna i Kristiansand, opplyser politioverbetjent Birger Tvedt.

Stoffet skal videre ha blitt spredt over hele landsdelen, og også ved minst et tilfelle til Stavanger.

Våpen

Som et ledd i opprullingen av amfetaminligaen gjennomførte politiet flere såkalte uroaksjoner mot narkotikamiljøer i Kristiansand, Mandal, Kvinesdal/Flekkefjord, Gjerstad og Arendal. I forbindelse med husransakelser og pågripelser i saken beslagla politiet seks skytevåpen og en del tyvegods. Våpnene, som ikke ble brukt mot politiet, var en revolver, to haglegeværer og tre rifler.

PÅGÅENDE.

— Selv om denne opprullingen kanskje har bidratt til at det for øyeblikket er litt mindre amfetamin for salg i landsdelen, så er det fremdeles ikke noe problem for misbrukere å få tak i stoff, sier Birger Tvedt.

Politiet på Agder har den senere tiden opplevd stadig mer pågående narkotikaselgere, som uoppfordret kontakter potensielle kjøpere og nærmest truer dem til å ta imot partier med stoff.