LILLESAND: -Veldig mye tyder på at vi har kommet i kontakt med paret som var ute og gikk med hund, sier operajonsleder ved Agder politidistrikt, Bjarne Bakken til fvn.no.

Stor grafikk: Slik skjedde raset

Se video fra rasstedetDermed blir politiet mer og mer sikre på at det ikke har gått med noen mennesker i raset.

— Vi skal ikke si det hundre prosent, men det er ikke et området hvor folk vanligvis ferdes, sier Bakken til fvn.no.

Paret som hadde vært på tur i området i går kveld, tok selv kontakt med politiet etter å ha lest dagens avis.

Politiet ble kontaktet paret klokken 08.12

Leter med gravemaskin

Det er i morgentimene torsdag blitt lett med gravemaskin etter de to personer som politiet trodde kunne ha havnet i leirmassene etter grunnbruddet i Lillesand i går kveld.

– Sannsynligheten for at det kan befinne seg noen i massene er imidlertid svært liten, sier Kyrre Lian til pressen i ni-tiden i dag. Lian er pressekontakt i CJV E 18. I 21.15-tiden i går gled deler av en anleggsvei i Helldal ned. Veien brukes i forbindelse med arbeidene på motorveien. Like før var to turgåere, en mann og en kvinne pluss en hund, blitt observert gående innover dalen 300 meter sør for rasstedet.

– Da veien gled ned, trykket det opp løse leirmasser. Men det er liten omrøring av massene her, så vi anser sannsynligheten for at det er folk inne i dem for veldig liten, sier Lian.

Det var to hunder som i natt hadde en svak posisjonering på samme sted i massene, men dette ble av hundeføreren tolket som lite dramatisk.

RAS: Slik så det ut i natt da redningsfolk søkte i rasområdet.

Grunnbrudd

– Det som har skjedd, er et såkalt grunnbrudd. Det var laget en fylling som vi var sikre på var på fast fjell. Vi hadde et mindre ras tidligere. Men da vi fylte opp på nytt, var vi sikre på at vi var på fast grunn. Det er litt vanskelig å ta prøveboringer av grunnen når det allerede er store steiner i det, sier Lian.

– Nå tar vi forsiktig og avdekker massene med en gravemaskin med stor rekkevidde for å være helt hundre prosent sikre. Samtidig pågår det arbeid med geoteknikere, slik at vi er sikre på at vi ikke utsetter våre egne arbeidere for noen fare. Nå må vi fullstendig sikre denne dalen slik at vi ikke får flere uhell. Vi har også forberedt en omlegging av veien og har lagt om en vannledning. Vi var klar over at dette var ustabile masser og har gjort foranstaltninger. Men det har vært en feilvurdering av grunnforholdene oppe i rasområdet. Vi trodde steinmassene var direkte på fjell og lå stabilt, sier Lian.