GRIMSTAD: Det var et deprimerende syn som møtte Norsk ornitologisk forening da de skulle telle hekkende terner på Terneskjær nord for Nypholmen sankthansaften. 1. juni ble det observert 65 makrellterner og 25 reir med egg i på skjæret, men tre uker etterpå var alle borte, skriver Grimstad Adressetidende.

Gnafset i seg 25 reir Det eneste som lå igjen var horder av knuste egg med små tannmerker i.

— Vi så først for oss tre mulige årsaker når vi oppdaget at ternene var forsvunnet. Enten matmangel, mink eller folk. Matmangel kunne derimot utelukkes, siden kolonien ble forlatt før eller like etter at eggene ble klekket, så mysteriet ble fort oppklart... sier leder av NOFs Aust-Agder avdeling, Jan Helge Kjøstvedt til Adressetidende.

En sulten mink hadde hatt et skikkelig etegilde på skjæret, og i fjellsprekkene fant man rester av skall med små runde hull etter glupske hjørnetenner.

Nedgang i ternebestanden Den lille røveren, som er en ypperlig svømmer og ikke har problemer med å ta seg frem til skjær med attraktive matfat, hadde dermed ødelagt hele hekkesesongen for den sjeldne sjøfuglen.

— Våre foreløpige terne-tall fra Aust-Agder viser at det i 2007 er en liten tilbakegang for makrellterne i forhold til forrige telling i 1994. Men nedgangen er heldigvis ikke like dramatisk som den var i perioden 1975-1994, forteller Kjøstvedt.

Nå ønsker han at folk skal engasjere seg for å bevare terna ved å følge med, observere og melde fra om skadete fugler og om de kommer over eller ser faunakrimsaker som angår fuglene.