OSLO: Det melder Norges Astma— og Allergiforbund (NAAF) som utfører pollenregistrering i Norge.

Vanligvis starter bjørkepollenspredningen i siste uke i april på det sørlige Østlandet, Sørlandet og i Rogaland. Starten forskyves gradvis med cirka en uke langs kysten oppover til Trøndelag. I Nordland starter spredningen av bjørkepollen normalt like etter midten av mai, mens Tromsø sjelden får særlige forekomster av bjørkepollen før etter månedsskiftet mai/juni.

Vanligvis varer bjørkepollensesongen fra tre til fire uker.

I år ser det ut til at det er noe mer rakler på bjørketrærne enn tilfellet var i fjor vår, etter observasjoner som er gjort i Oslo- og Trondheimsområdene.

20 prosent rammet

Hvor mye av raklene som kommer i spredning, har klar sammenheng med været i blomstringstiden. Mye regn vasker lufta effektivt ren for pollen, mens varmt, tørt vårvær med litt vind er det optimale spredningsforhold.

Ifølge NAAF har cirka 20 prosent av befolkningen mer eller mindre alvorlig pollenallergi. Hos mer enn 40 prosent opptrer det allergiske reaksjoner en eller flere ganger i løpet av livet. Mer alvorlige allergiplager finnes hos 10-20 prosent av befolkningen.

De fleste får symptomer på allergi allerede i barneårene, selv om noen får plager først i voksen alder.

Øker

– Det hersker bred internasjonal enighet om at allergiforekomsten har økt de siste tiårene. Mye tyder på at livsstilsfaktorer som endring av kosthold og usunt inneklima kan være av betydning. I tillegg kommer hypotesen om at vi utsettes for for lite mikrobakteriell stimulering, og at bakteriefloraen vi omgir oss med er endret, opplyser NAAF.

Ifølge Peter Burney som er nestleder for astma- og allerginettverket GALEN i EU raser det en epidemi av allergiske sykdommer i Europa og andre steder i verden.

– Rundt en tredel av Europas befolkning lider av en eller annen form for allergi. Britiske leger har beregnet at annethvert barn i Storbritannia vil være så plaget av allergi i 2015 at det vil gå ut over konsentrasjonsevnen, sier han. (©NTB)