LILLESAND: — Jeg syntes det var kjempeskummelt med klovner da jeg var liten. Noen var liksom så glade at de så helt syke ut. Det er litt ironisk at jeg nå skal være klovn selv, sier Beathe Berntsen (16).

Hun har fått sommerjobb som Lillesands egen byklovn, og gleder seg skikkelig til å komme i gang.

— Men det jo er ingen som tror meg når jeg forteller det. Folk bare ler, flirer Beathe.

Byklovnen har blitt til i et samarbeid mellom Arken kulturhus og Lillesands Da'ene, og skal være i sving sommeren igjennom. Under Da'ene blir hun i sentrum fra klokken ti til tre, deretter dukker hun opp hver torsdag, fredag og lørdag. Først i byen, så på Arken.

Klovnepensum

— Vi prøvde å få til noe lignende i fjor, men uten hell. Det er ikke så lett å finne noen som har følelse for det, og som har lyst. I tillegg kreves ganske mye mot. Det var en av døtrene mine som kom til å tenke på Beathe, så hun ble headhuntet, sier Ivar Skippervold, eier av Arken.

— Headhuntet. Det føles bra, humrer Beathe.

Hun går på dramalinjen ved Dahlske videregående skole, og hadde klovn på pensum gjennom hele høstsemesteret i fjor.

— Vi brukte mye tid på å lære hvordan en klovn tenker. Den er veldig barnslig og kan gå fra å være kjempelei seg til å bli utrolig glad for den minste ting. Klovner snakker ikke så mye, men uttrykker seg ved hjelp av mimikk og bevegelser, forteller 16-åringen.

Den kuleste jobben

Hun er en racer på å lage ballongfigurer, og lover å dele ut.

— Kanskje det hjelper hvis barna er redde for klovner? I tillegg blir det litt trylling, men det er så hemmelig at jeg ikke kan fortelle mer, sier Beathe, som kommer til å stille med både parykk og klovnesminke når klovneriene setter inn.

— I tillegg til å spre glede i Lillesand, kan byklovnen også være en liten turistguide hvis folk ikke finner fram, forteller Ivar Skippervold.

Beathe tror det blir perfekt å jobbe utendørs i sommer.

— Det blir deilig. Jeg og vennene mine har blitt enige om at jeg nok har en av de kuleste sommerjobbene som finnes, sier hun.

susanne.egenes@fvn.no