KRISTIANSAND: Det sa statsminister Jens Stoltenberg da han møtte initiativtakerne bak "Livsglede for eldre" og beboerne ved Gimle aldershjem i Kristiansand mandag.

På vegne av regjeringen kom statsministeren med et løfte om fem millioner kroner øremerket opplevelser for eldre.

— I mange år har vi vært opptatt av botilbud- og pleietilbud for de eldre. Det skal vi fortsette med. Men i tillegg til å fokusere på pleie, vil vi legge opp til økt aktivitet og innhold i omsorgen. Blant annet gjennom noe vi har valgt å kalle "Den kulturelle spaserstokken". Prosjektet er inspirert av "Den kulturelle skolesekken", som byr skolebarn på kulturelle opplevelser. Nå ønsker vi å gjøre det samme innen eldreomsorgen, sa Jens Stoltenberg.

- Opplevelser inn i eldreomsorgen Han hadde en hektisk timeplan når han i dag besøkte Kristiansand, og satte blant annet av tid til å hilse på beboerne ved Gimle aldershjem og barna i Hokus Pokus barnehage. De var samlet på Gimle gård, i regi av sykepleierstudentene bak " Livsglede for eldre.

Se bildene fra besøket her.

— "Livsglede for eldre" er et fantastisk tiltak. Og den jobben som blir gjort, står det virkelig respekt av. Disse studentene har forstått at opplevelser og aktiviteter må inn som en del av eldreomsorgen, sa Stoltenberg.

— For å skape et bedre tilbud trenger vi det gode samspillet mellom de profesjonelle og de frivillige. Dette prosjektet er et fint eksempel på dette, der frivillige gjør at eldre får ta del i ulike arrangementer. Jeg håper mange andre vil la seg inspirere av deres innsats, sa statsministeren til pressen under besøket.

Frivillig arbeid "Livsglede for eldre" drives av frivillige sykepleiestudenter ved Høgskolen i Agder.

— Tusenvis av eldre har i løpet av det siste året fått månedlig økt livskvalitet i regi av prosjektet. Vi har tatt dem med på Start-kamp, juleshopping i Markens, flydd helikopter og kjørt veteranbil, sier initiativtakerne Annette Skeie Jakobsen og Elin Anita V. Homme.

Isolerte eldre Det var Annette som fikk ideen til prosjektet, etter å ha vært ute i praksis ved et sykehjem i Kristiansand.

— Her møtte jeg mennesker som ikke hadde vært ute og gått tur på flere år! De satt isolert inne på rommene sine, og fikk aldri nye opplevelser. Da jeg var ferdig med praksisen, orket jeg ikke tanken på å gi slipp på disse pasientene. Og jeg tenkte med meg selv at dersom jeg kunne ta meg av bare én av disse eldre, så ville den personen få det bedre, sier hun til fvn.no.

— Og dersom alle studentene kan gjøre en liten innsats, tenk på hva vi kan utrette da! Så, Jens, her har du løsningen på problemet i eldreomsorgen. Vi er arbeidskraften - bruk oss, appellerte sykepleierstudenten overfor statsministeren.