MOLDE: Status søndag ettermiddag for de fleste av de 33 ferjesambandene og hurtigbåtrutene der sjøoffiserene streiker, var at trafikkproblemene hadde vært mindre enn forventet. Slik var det også på ferjesambandet Molde-Vestnes sent søndag ettermiddag.

– Nei, vi har ikke hatt en eneste gjenstående bil hele helga, sier skipper Per Orseth på bilferja «Rauma» til NTB. «Rauma» er en av tre ferjer på strekningen, som er et av de store sambandene i ferjefylket Møre og Romsdal.

Den største av de tre ferjene, «Tresfjord» er tatt ut av trafikk som følge av streiken.

Verre mandag

Men fra mandag morgen av blir det verre for trafikantene, mener Orseth. Da kommer tungtrafikken og de arbeidsreisende fra morgenen av. De kan ikke tilpasse seg like godt som vanlige helgereisende.

Foreløpig kan Orseth fastslå to ting: De reisende er blitt mindre rammet enn ventet. Trafikken har gått greit med to ferjer, og arbeidsgiveren Fjord1, som er Norges største ferjerederi, har spart penger ved at en ferje ligger til kai.

– Det vurderes en opptrapping, og streiken kan bli langvarig. Det blir nok etter hvert mer merkbart for alle at det er streik i ferjetrafikken, mener Orseth.

Også hans kollega på bilferja «Romsdal» har det samme inntrykket. Skipper Hans Ove Blø på «Romsdal» sier til NTB at alle vet det er streik og gjør det de kan for ikke å bli rammet. På begge sider av fjorden var det parkert flere biler enn normalt, biltrafikken var mindre enn normalt.

– Folk har rett og slett tilpasset seg, sier Blø.

Bussen forsinket

Den eneste i ferjekøen i Molde som var forsinket som en følge av streiken, var sjåføren på TIMEkspressen mellom Kristiansund-Molde-Ålesund og Volda. Denne bussen går hver time, og er avhengig av at ferjene går som de skal på ferjesambandene Molde-Vestnes og Solavågen-Festøya.

– Bussen har prioritet om bord, men når ferja vi normalt skal følge er tatt ut i streik, blir det forsinkelser, sier sjåfør Bjarne Sønslien til NTB. Også han tror det blir kaos fra mandag morgen.

– Første ferje er streikende «Tresfjord» klokken 06, og da er det normalt stor trafikk. Når den ikke går, må det bli problemer, sier Sønslien.

Bortsett fra at passasjerene har vært nødt til å smøre seg litt med tålmodighet, synes Sønslien at det har gått greit å tilpasse seg streiken. (©NTB)