SE VIDEO: Blomstertyveri på kirkegården

SØGNE: — Forferdelig, jeg kan ikke begripe at noen får seg til å gjøre slikt. Det er jo gravskjending, sier kirkeverge Irene Hæåk i Søgne menighet til fvn.no.

Ved et titalls graver har uvedkommende plyndret bedene foran gravstøttene for blomster og prydvekster.

— Man går jo på kirkegården for å hedre minnet til de som har gått bort. Du kan jo tenke deg selv hvis det hadde skjedd på din families grav, sier kirkevergen.

Hun sier det stjeles blomster og annen beplantning fra tid til annen, men at problemet foreløpig ikke har vært veldig stort.

Helgens tyverier har skjedd fra en del av kirkegården som ligger i le fra veien. Her har blomsterskurkene kunnet holde på i ro og mak.

Ingen vitner har foreløpig meldt seg, og politiet har heller ikke blitt varslet.

— Vi har verken fått noen tips eller fått inn noen anmeldelser i forbindelse med tyveriene, sier lensmann i Søgne og Songdalen, Terje Pedersen.

- Tatt de fineste - Det må ha skjedd I tidsrommet mellom fredag ettermiddag og lørdag morgen denne helgen, forteller Leif Lindkvist fra Søgne. Fredag stelte han familiegraven, og lørdag, da søsteren hans var på kirkegården, ble hærverket oppdaget.

Blomstertyvene har visst hva de har gått etter.

— I fjor stjal de mye mer, men i år er bare de fineste blomstene fjernet, sier Lindkvist.

Han undersøker gravstedet og registrerer at det samme har skjedd på ti-tolv graver rett i nærheten av hans familiegrav.

— Her sto fire av mine egendyrkede oransje Tagetes-blomster, men noen har tydeligvis gravd dem opp og tatt de med seg, sier en bestyrtet Lindkvist.

Oppgitt

Lindkvist legger mye arbeid i å dyrke frem sine egne blomster, men nå er han gått tom for Tagetes, og må på gartneri for å kjøpe nye.

— Det er usmakelig. En prøver å stelle og holde gravstedet i orden, men når folk begynner å ta seg til rette på kirkegården... Jeg kan ikke skjønne at de kan sitte og nyte blomstene de har stjålet?

Lindkvist rister på hodet og ser oppgitt ned på flere av de skjendede gravene.

— Jeg har ikke ord, sier han.