— Det er så variert. Her er både skog, grusveier og til og med litt asfalt, sier Hilde Uleberg som vi møter på Den Omvendte Båt.- Det ligger høyt og fritt, og så er det såpass stort at du ikke trenger å gå i samme område som alle andre, sier Magne Ulleberg, som vi treffer litt lenger inne mot Skråstadvarden.- Du kan gå alene her uten å møte folk. Du slipper å gå i kø, sier HiA-student Knut Erlend Hjort-Johansen etter en tur til Oddersjå siste dag i oktober. Unikt og urørt.

For å holde seg litt til fakta: Skråstadheia er på hele 10.000 mål. Selve naturreservatet er på 1000 mål.- Det spesielle med Skråstadheia er at du har et naturreservat som ligger så nært inntil byen. Det er nokså unikt at vi har et slikt område som er sikret for all fremtid, sier Per Svein Holte i Midt-Agder Friluftsråd.Etter at naturreservatet ble en realitet for tre år siden, er alle inngrep forbudt. Men stiene kan holdes ved like og gammel merking kan opprettholdes.Bortsett fra det er det faktisk ikke lov å knekke en eneste kvist.Dermed er turfolket sikret et urørt naturområde like ved byen. Og der er det også god plass.- I et slikt område kan du gå på småstier uten å møte på et menneske, sier Per Svein Holte.Akkurat det fikk Fædrelandsvennen erfare da vi fikk med oss de tre friluftslivstudentene Knut Erlend Hjort-Johansen, Øyvind Christopher Nygård Skuggedal og Janne Camilla Pedersen på tur fra Gill til Den Omvendte Båt og videre til Oddersjå. Det endte kort og godt med at vi mistet stien like etter å ha forlatt Oddersjå.Vi finner stien igjen i Salvesdalen som strekker seg nedover mot Salvestjønn.- Dette har vært en nokså allsidig naturopplevelse. Her har du både tett skog, utsikt og mye opp og ned, oppsummerer Øyvind Christopher Nygård Skuggedal etter turen. Vennesla - Kristiansand.

Til Skråstadheia kan du komme fra mange forskjellige kanter - både i Ålefjær, på Saga ved Otra, Vigeland, Gill, HiA og Sødal går det stier inn til Skråstadheia.- Når du først kommer opp, er dette et familievennlig terreng, sier Per Svein Holte.- Det tar 6164 skritt å gå opp, opplyser Astrid Refsnes (10), som er på Den Omvendte Båt med skritteller.I Skråstadheia er det en rekke rundløyper som det er mulig å gå på rundt tre timer. Med andre ord skulle dette være perfekt for søndagsturen.Men det er også verdt å prøve å gå fra Vennesla til Kristiansand. Starter du på Vigeland, får du med deg idyller som Sagevannet, Skråstadvarden, Oddersjå og Den Omvendte Båt. Starter du fra Sagevannet og går over til Ålefjær, får du med deg utkikkspunktet Slettehei (277 moh).Dessuten er Skråstadheia fullt mulig å bruke om vinteren.- Legger snøen seg, er det fantastisk å gå på ski her. Men du må nok tråkke dine egne spor, sier Per Svein Holte.Tekst: Kjetil Reitekjetil.reite@fvn.no - 38 11 36 63