FARSUND: — Vi hadde gledet oss veldig til å bli foreldre. Alt så normalt ut da Markus ble født. 23 timer senere var han død, forteller Silvia Mikalsen.

4. mai i år fikk Silvia og Jan Mikalsen fra Farsund en sønn på Sørlandet sykehus Flekkefjord. Utpå kvelden ble gutten i all hast kjørt til Universitetssjukehuset i Stavanger med pusteproblemer. På veien dit ble sykebilen møtt av legehelikopter som hadde med anestesilege. På sykehuset i Stavanger ble gutten lagt i kuvøse og behandlet for streptokokk B. Men helsepersonellet kjempet forgjeves for å redde guttens liv.

— Siden svangerskapet hadde forløpt uten komplikasjoner tenkte vi aldri på at noe kunne gå galt. Det var selvsagt et sjokk da lille Markus døde. Tiden etterpå har vært tung og vanskelig. Heldigvis har vi fått god oppfølging fra både sykehus, venner og familie, sier Silvia Mikalsen.

Hadde nøddåp på sykehuset

Foreldre til alle kuvøsebarn ved sykehuset i Stavanger får rutinemessig tilbud om å arrangere en nøddåp, men den 21 år gamle nybakte moren ville helst holde dåpen hjemme på Lista. Det ble aldri noe av.

— Da det gikk opp for oss at sjansene for at Markus skulle overleve var små, holdt vi dåpen klokken tre om ettermiddagen. Tre timer senere tok det korte livet hans slutt, forteller Silvia Mikalsen.

— Det var godt for både Silvia og meg å ha flere familiemedlemmer hos oss på sykehuset i Stavanger. De har også vært til god støtte i tiden etterpå, sier Jan Mikalsen.

Verken Silvia eller Jan hadde før de mistet sønnen, hørt om streptokokk B. Før denne ukens oppslag i media var de heller ikke klar over at antall dødsfall blant nyfødte i år har vært så stort.

— Etter at vi mistet Markus har jeg vært i kontakt med andre som har mistet barn på samme måten, og tilegnet meg mange kunnskaper på internett, sier Silvia Mikalsen.

— Vi unner ingen andre å miste et barn, og håper sentrale myndigheter gjør alt de kan for å teste og behandle gravide som er bærer av denne bakteriegruppen. Jeg håper ikke det er økonomiske grunner for at ikke alle gravide blir testet rutinemessig, sier Jan Mikalsen.

- Ingen bør få panikk

Fylkeslege Kristian Hagestad i Vest-Agder mener det fram til i dag ville ha vært et for drastisk tiltak å behandle samtlige gravide som er bærere av bakteriegruppen B-streptokokker med penicillin. Han viser at det både ville kunne bidra til at det i Norge ble utviklet flere motstandsdyktige bakterier, og at flere kunne få allergiske reaksjoner og andre bivirkninger.

I gårsdagens VG uttalte professor i kvinnesykdom og fødselshjelp Babill Stray Pedersen ved Universitetet i Oslo og Rikshospitalet, at alle gravide burde vært testet for bakterien, og at de som testes positivt kan behandles både ved spyling og antibiotika.