KRISTIANSAND: Politiet innrømmer at de gjorde en feil da de opplyste at Dagfinn Andersen og Lyudmyla Borovytska kunne søke om familiegjenforening fra Norge.

Førstekonsulent Tone Brunstad ved utlendingsseksjonen i Agder politidistrikt sier hun ikke fikk noen forvarsel om regelendringen i utlendingsforskriften.

— Dette er jo ikke noe nytt, at vi ikke får beskjed om endringer fra UDI, sier hun. Hun er oppriktig lei seg på ekteparets vegne, og hadde håpt at UDI skulle utvise skjønn i en overgangsperiode der den nye forskriften trådte i kraft.

Før 1. oktober 2006: Utlendinger som gifter seg i Norge på turistvisum kan søke om opphold fra Norge. Stedlig politi har myndighet til å skrive vedtak.

Etter 2. oktober 2006: Utlendinger som gifter seg i Norge på turistvisum må reise tilbake til hjemlandet og søke om familiegjenforening derfra. Politiet har ikke lenger myndighet til å skrive vedtak, men må gis særskilt dispensasjon fra UDI.

— Hvis ambassaden hadde gitt Bobrovytska et «entry visa», kunne vi ha behandlet søknaden hennes her i Kristiansand på dagen. Men ambassaden bestemmer.

Politiet ga dessverre ekteparet feil informasjon frem til de giftet seg, forteller Brunstad.

— Også etter vielsen fortsatte politiet å komme med forsikringer?

— Ja, det er beklagelig for dem. Det er jo ikke hyggelig heller for oss, å havne i en slik situasjon. Men hvis du ikke får noe forvarsel om noe, og når ingenting har vært oppe i media, og du i tillegg sitter med det arbeidspresset vi har, får man jo ikke tid til å gjøre jobben sin.

  • Ingen kommentar I

— Vi kan dessverre ikke kommentere enkeltsaker, sier Kari Anne Kvarving, kommunikasjonsrådgiver i UDI.

Hun viser til at Arbeids- og inkluderingsdepartementet sendte et formelt rundskriv den 15. september i fjor der de orienterte om endringen i utlendingsforskriften.

— Dette brevet ble blant annet sendt til justisdepartementet og politidirektoratet. Da forutsetter vi at de informerer sine underliggende etater, som er politidistriktene, sier Kvarving.

Dermed mener UDI at de formelt kan fraskrive seg ansvaret for at politiet ikke visste om regelendringen.

— Dette skal ikke komme fra oss, men fra departementet.

Ingen kommentar II

Førstesekretær Henning Johansen ved den norske ambassaden i Kiev gir følgende kommentar til Fædrelandsvennen:

  • Dersom man har etterlevd betingelsene for visumet, så har ikke dette noen innvirkning på senere søknader. Har man brutt betingelsene som gjaldt, teller dette negativt, sier Johansen på telefon fra Kiev.

Søknadene til Lyudmyla Bobrovytska ønsker han ikke å kommentere.

— Vi kan og skal ikke uttale oss om enkeltsaker. Det er greiere å snakke med UDI, sier Johansen.