KRISTIANSAND: Noe som er spesielt i år er det store antallet hjemløse kattemødre. På denne tiden i fjor hadde Dyrebeskyttelsen i Kristiansand fire mødre med kattunger som ble funnet ute. I år har antallet steget til hele 17. — Det blir verre og verre for hvert år, sier leder for Dyrebeskyttelsen i Kristiansand, Arnfrid Robstad.

Hun antar at flere av disse har blitt forlatt, og så fått unger ute. Robstad frykter for hvordan resten av sommeren blir. Nå har Dyrebeskyttelsen 47 katter utplassert hos fosterfamilier, samt sju hjemløse kattunger. Men de har ikke flere fosterhjem. Robstad etterlyser ansvarsfølelse hos katteeierne, spesielt nå som mange drar på sommerferie.

— Faktisk er det snillere å avlive kattene enn å hive dem ut. De fleste klarer ikke å overleve ute, sier hun.

Løse på E 39

Også Dyrebeskyttelsen i Mandal har opplevd en økning i antall kattekull som kommer inn til organisasjonen. Når Fædrelandsvennen ringer leder Anne Lise Skoie, kjører hun en kattemor med fire kattunger til et fosterhjem. Hun synes ikke situasjonen ser lys ut så langt i sommer.

— Vi har fylt opp det siste fosterhjemmet i dag, forteller Skoie.

Hun stiller seg uforstående til måten folk forlater kattene sine på.

— Kattunger går løse rundt på rasteplasser på E 39, uten et hus i nærheten. Man kan spørre seg hvordan voksne mennesker kan gjøre dette. Da er det bedre å avlive kattene hos dyrlegen, sier Skoie.

Mot strømmen

Hjemme hos familien Garberg leker Jonas (3) med Chili, en av de fire kattunger som kom sammen med moren sin. De er utplassert av Dyrebeskyttelsen i Kristiansand, og skal være hos fostermamma Veronica Garberg et par uker til. Da er kattungene klare til å bli utplassert.

— Det er tragisk med kattene som blir forlatt om sommeren. Jeg er redd for at ingen vil ha disse når de er klare til utplassering, sier Garberg.

Men noen katter er ekstra heldige. Denne dagen går familien Hagestad Nag mot strømmen og utvider familien med de to sprelske kattungene Willy og Billy fra Dyrebeskyttelsen i Kristiansand selv om det er ferie. Olav (5) og Mari (8) er i ekstase.

— Vi har nettopp flyttet inn i et nytt hus, så det passet bra å hente kattungene nå. Jeg har begynt ferien, så vi har tid til å ta oss av dem, sier Aslaug Hagestad Nag.

Mot slutten

  • Ha det, pus.

Hos veterinær Paul Stamberg måtte en mamma ta et tungt farvel med to kattunger. De sovner stille inn på operasjonsbordet etter hver sin sprøyte.

— Vi averterte i avisen, men ingen ville ha dem. Vi må bare avlive dem. Jeg synes det er helt ufattelig at folk kan forlate katter ute, sier kvinnen, som vil være anonym siden hun lovte sin åtte år gamle datter at kattene skulle få en ny familie.