— Jordbrukspolitikken er blitt som en ond sirkel der alt dreier seg om å bli større og større. Den kampen vinner vi aldri i Norge, og i hvert fall ikke på Agder, sier Birte Usland, leder av Vest-Agder Bondelag.

Hun vil gjerne ha fokus på frafallet av bønder de siste årene. - Bøndene forsvinner fortere her enn i resten av landet. Årsaken til det er at gjennomsnittsbrukene på Agder er mindre enn i resten av landet. Politikerne legger opp til at brukene skal være store.

Den forrige regjeringen ønsket at bøndene skulle gå sammen i samdrifter, slik at gårdene ble færre og større. - Samdrift fungerer noen steder, men det er ikke like lett å gjennomføre på Agder. Avstanden mellom brukene er rett og slett for stor mange steder. Jeg mener det er ansvarsfraskrivelse når politikerne mener samdriften er løsningen på alt. De skyver ansvaret over på enkeltpersoner istedenfor å bruke politiske virkemidler, mener Usland.

På tross av dystre tall ser hun muligheter for jordbruket på Agder. - Vi kan aldri bli størst, derfor må vi satse på den unike strukturen vi har i jordbruket. I tillegg til tradisjonelt jordbruk må vi bygge opp tilleggsnæringer. Men politikerne må gi oss rammevilkår som gjør det mulig å leve av familiejordbruk, mener Usland.