KRISTIANSAND: Etter at ordføreren lukket dørene ble det diskutert om Frps Stian Storbukås brøt loven ved å påvirke Thrane fra å utebli fra møtene. Diskusjonen var før dette kaotisk i bystyret, og Storbukås ble beskyldt for det som er nevnt over, noe som i så fall er et lovbrudd.

— Ida Elise Thrane, Frp, har i brev av 19.08.06 meddelt at hun skal studere i Stavanger kommende år. Samtidig har hun meldt flytting til Vennesla. Hun søker i den forbindelse om fritak for sine verv i Kristiansand. Det har i media fremkommet sider ved denne saken som skulle tilsi at det her vil bli en kraftig debatt, sa ordfører Jan Oddvar Skisland ifølge Radio Ung, for så å sende ut pressen og publikum av bystyresalen.

Da dørene ble åpnet igjen, skal det ha vært tydelig at Storbukås og Karina Udnæs har to meget ulike oppfatninger av situasjonen i bystyregruppen.

Før ordføreren lukket dørene, ble det blant annet fremmet utsettelsesforslag fra Miljøpartiets Hans Petter Horve. Da var det så mange som ville ha ordet, at ordføreren til slutt valgte å ta en pause for å komme frem til hvordan saken burde gripes an.

Thrane sendte nytt brev til ordføreren

Bakgrunnen for utsettelsesforslaget skal være at Ida Elise Thrane i går sendte et nytt brev til ordføreren der nye opplysninger i saken skal ha kommet frem. Hans Petter Horve talte på mange måter Thranes sak i bystyret.

— Jeg har i dag vært kontakt med Ida Elise Thrane, og hun ønsker selv at denne saken skal bli nærmere belyst og offentliggjort. Ifølge henne måtte hun melde forfall fra bystyrets møter hvis hun fremdeles skulle ha en fremtid i politikken. Hun sier rett ut at hun ikke orker å jobber rundt de forhold som er i dagens bystyregruppe i Frp.

Til slutt kom han med utsettelsesforslaget.

— Jeg håper at ordføreren instruerer bystyret om at ingen kan be folkerepresentanter om å la være å møte i bystyret, og samtidig komme til bunns i hele sakens forhistorie. Og at utpressing av partifeller er under bystyrets verdighet. Med bakgrunn i de nye opplysningene som er kommet frem i saken, og de beskrevne forhold, fremmer jeg forslag om at saken utsettes, sa Horve fra talerstolen.

"Anbefalte Thrane om å ta en timeout"

Videre tok Bjarne Ugland (Ap) ordet for en redegjørelse. Da leste han blant annet opp et sitat fra Stian Storbukås som sistnevnte hadde sagt på et møte med Ugland i vår.

"Jeg anbefalte Ida Elise Thrane om å ta en timeout for en periode", skal Storbukås ha sagt.

Etter dette tok Olaf Messel (Demokratene) ordet, og presiserte:

— For meg betyr det å ta en timeout fra bystyret det samme som å ta en pause, altså at hun ikke skulle møte. For meg er det det samme som å si at hun skulle holde seg borte.

Storbukås slo tilbake

Så gikk Stian Storbukås på talerstolen og forsvarte seg.

— Verken jeg eller gruppestyret har aldri gitt noen instrukser om at vedkommende skal ta timeout, det har vært et menneskelig råd ut fra et møte vi hadde med Ida Elise Thrane i vår, sa han.

Han leste også opp et brev med godkjennelse fra formannskapet der det stod skrevet at det var uproblematisk at Thrane hadde et såkalt stående forfall i en periode, og at situasjonen kunne vurderes på nytt i høst.

— Jeg kan ikke huske å ha tatt med formannskapskontoret utover det, sa Storbukås.

— Det var menneskelige hensyn ut fra en situasjon som jeg ikke vil gå i dybden på uansett, som var rent menneskelige, det var ikke noe direktiv eller råd, sa Storbukås om at han skal ha gitt Thrane et ultimatum, og fortsatte:

— Jeg kan ikke se at det noensinne er fremmet skriftlig eller mulrig ultimatum om at denne representanten skal trekke seg fra sine folkevalgte verv.

PS! Det hele endte med at saken ikke ble utsatt, og det ble vedtatt at Thrane får fritak fra sine politiske verv. Saken skal granskes videre.