LILLESAND: — Vi er trassige, vi gir oss ikke, og har et håp om at saken kan tas opp igjen, sier Utdanningsforbundets Ottar Stordal.

Thrilleren i forrige ukes bystyre, som endte med et 15-14-vedtak for å renovere dagens skole på Dovre i stedet for å bygge ny ungdomsskole nå, kan fort få en oppfølger: Både lærere, elever og foreldre i Lillesand engasjerer seg nemlig nå sterkt for at siste ord i skolesaken ikke skal være sagt. Det fikk ordfører Arne Thomassen (H), som selv stod bak flertallsvedtaket i forrige bystyre, føle på kroppen i går. Et 30-talls lærere og noen elever troppet uanmeldt opp og bokstavelig talt sang ut sin misnøye på Rådhuset i går. "Hvis du vil ha større kjøkken, maler du det bare da?" og "235 elever har fire grupperom til rådighet, hvorav ett er stengt pga. helsefarlig luft!" var bare noen av gårsdagens paroler.

— Vedtaket er ikke økonomisk fundert. Det er noen som ikke har gjort jobben sin. Hvis du regner på det hele en gang til, vil du fort finne ut at det vil lønne seg å bygge ny skole nå. Pengene kommer jo ikke lettere til kommunekassa i 2010, sa lærer Harald Bjørløw, tidligere skolesjef i Arendal kommune og nå lærer ved Lillesand ungdomsskole de siste fem årene, til Thomassen.

En noe svett og presset ordfører kvitterte med å invitere de streikende lærerne inn på kaffe.

— Et godt tegn. Selv om vi garantert koker ennå mer inni oss enn kaffen har kokt, slo Bjørløw fast.

Ordføreren presiserte overfor de streikende at det er fattet et vedtak i saken, og at det må man forholde seg til. Samtidig la han ikke skjul på at det er vanskelig når en så viktig sak blir offer for et 15-14 vedtak.

— Jeg tror ingen er komfortable med det, og tror derfor heller ingen føler noen seier i denne saken. Dette har vært en tøff, lang, vond og vanskelig sak, og det ber jeg om forståelse for. Samtidig registrerer jeg uroen i mange rekker etter forrige ukes bystyremøte, og viser til at budsjettet skal behandles i desember. Vi er dessuten kjempenervøse for at renoveringstallene skal sprekke i en anbudsprosess, det har skjedd både i parkeringshussaken og når det gjelder renoveringen av svømmehallen. Skjer det med skoletallene, blir selvfølgelig situasjonen en annen, sa Thomassen.

Flere av lærerne undrer seg over at spørsmålet om å innføre eiendomsskatt eller ei, for mange av politikerne ble avgjørende for at de stemte mot ny skole.

— Det er den vanskeligste biten - å måtte forklare ungdommen at det politiske flertallet bare vil ha den nestbeste løsningen fordi de ikke vil at innbyggerne skal betale eiendomsskatt. Hvordan forklarer man det med tanke på hvor rike vi nordmenn er? lurte lærer Leif Helge Juliebø på.

— En ny skole er selvfølgelig alltid det beste. Men dette handler om troverdighet for vår del; vi i Høyre gikk til valg på at eiendomsskatt ikke skulle innføres i denne perioden, og da må vi stå ved det, sa Thomassen.