SIRDAL: — Det gjør vi av hensyn til etterforskningen og i respekt for det tragiske som skjedde lørdag, sier politiførstebetjent Egil Netland ved Sirdal lensmannskontor til Stavanger Aftenblad.

29 år gamle Jon Rosvold fra Stavanger drev med juvklatring ved fossen da ulykken skjedde lørdag. Ifølge Aftenbladet.no skled han og falt framover fra en liten fjellhylle, samtidig som den ene foten ble klemt fast. Dermed ble han hengende med hodet nedover med det kalde vannet strømmende over seg.

Klarte ikke puste

På grunn av vanntrykket og den strie strømmen var det svært vanskelig å komme til og redde ham. Da 29-åringen omsider ble berget på land, var han sterkt nedkjølt og hadde ikke klart å puste i vannstrømmen. En 26 år gammel instruktør kjempet videre med hjerte- og lungeredning og segnet utmattet om da to brannmenn fra Tonstad kom til og tok over. Et par minutter senere overtok en redningsmann fra Sea King-redningshelikopteret. Det skjedde like etter klokken 15.30 lørdag, tre kvarter etter at Hovedredningssentralen ble varslet klokken 14.51. Mannen ble først brakt til Stavanger universitetssykehus med Sea King-helikopter. Han ble deretter fraktet til Haukeland universitetssykehus i Bergen for behandling, men livet sto ikke til å redde.

29-åringen var ifølge Stavanger Aftenblad forlover og tvillingbror til den kommende brudgommen. I Stavanger ble den planlagte grillfesten lørdag til en minnestund, med tente lys og stille samtale.

Etterforskes

Firmaet Ut i naturen, som arrangerte turen, mener at sikkerheten er godt ivaretatt. Men det kreves ingen sertifisering eller krav til risiko- eller opplevelsessport.

Dødsulykken skal nå etterforskes av politiet i Sirdal og Nordsjø- og miljøgruppa ved Rogaland politidistrikt. Politiet kjenner Ut i naturen og folkene der som seriøse og kompetente. De arrangerer padleturer og juvvandring i Dorgefoss, men selskapet er først og fremst en butikk for kajakk- og fjellklatrerutstyr.

Ut i naturen har også bestemt seg for å stoppe juvvandringen i Dorgefoss inntil videre.

— Vi skulle tatt imot nye grupper kommende uke og neste helg, men nå innstiller vi aktiviteten inntil videre, sier daglig leder og eier Arnt Aasland.

— Alle våre instruktører er fjellklatrere og har god bakgrunn. Vi legger stor vekt sikkerhet og vil være profesjonelle i alt vi gjør. Og alkohol er strengt forbudt for alle deltakere, sier han.