KRISTIANSAND: Etter en lang periode med bensinpriser på over tolv kroner literen, skrus prisene endelig ned. I august kostet én liten blyfri 95 gjennomsnittelig 12 kroner og 48 øre på norske bensinstasjoner.

— I dag opererer vi med en listepris på 11,19 kroner, sier pressetalsmann Knut Hansen i Statoil.

Hvilke bensinpriser har du observert langs veien? Del dine observasjoner i feltet nedenfor!

Lavere priser

Mandag formiddag er prisene justert opp etter helgen, men bærer likevel preg av en sterk reduksjon i forhold til foregående måneder. På Hydro Texaco i Vennesla må bilistene ut med 11,26 kroner for blyfri 95. Her koster én liter diesel 10,64. Mandal bensinstasjon tar det samme for bensinen, men her koster dieselen 10,60. Hos Esso bilservice i Lillesand koster blyfri 95 11,27 kroner literen, mens dieselen går for 10,56. Statoil Service i Vesterveien Nord i Kristiansand selger blyfri 95 for 11,19 kroner literen, og diesel for 10,53. — Dette er veldig lavt, sier pressetalsmannen i Statoil, som mandag satt ned listeprisen fra 11 kroner og 28 øre til 11 kroner og 19 øre.

Tendensen har vært den samme siden midt i juli.

— Den 18. juli kostet bensinen 12 kroner og 55 øre literen. Siden har den bare sunket, sier Knut Hansen.

Avhenger av USA

— Bensinprisen er et resultat av tilbud og etterspørsel internasjonalt. Amerikanerne er storforbrukere av bensin, og nå er kjøresesongen i USA over. Det bidrar til å redusere prisen, sier Hansen.

Den synkende oljeprisen er en annen viktig faktor: For første gang på et halvt år koster oljen under 60 dallar fatet.

— Tilgangen på råolje og ferdigprodukter er for tiden god. Det er tegn til forhandlinger om det iranske atom-anrikningsprogrammet, og oljeinstallasjonene i Mexico-gulfen har så langt vært forskånet fra ødeleggende orkaner. Dette er alle faktorer som har bidratt til reduksjon i de internasjonale råolje- og produktprisene de siste ukene, mener informasjonssjef i Esso, Eirik Hauge.