Den 16 år gammel gutten er i Oslo tingrett dømt til forvaring i fem år for to tilfeller av brannstiftelse samt vold, trusler, hærverk, tyveri og besittelse av narkotika.

I januar i år satte han fyr på Lillesand Prosjektets institusjon på Holum i Mandal. Før ildspåsettelsen truet han en av de ansatte ved institusjonen med kniv. Dette var andre gangen gutten satte fyr på et hus han bodde i. Et halvt år tidligere tente han også på en bolig barnevernet hadde fremskaffet til ham på Stovner i Oslo.

Det er første gang en person under 18 år idømmes denne straffen, og førstestatsadvokat Marit Bakkevig sier at det var en vanskelig avgjørelse å legge ned påstand om forvaring for en så ung person.

— Men vi kom til at det eneste som kan skape tilstrekkelig trygghet, er å ha kontroll på ham over lengre tid. Barnevernet har gitt uttrykk for at de ikke klarer å skape en trygg nok ramme rundt ham, sier Bakkevig til NTB.

Basert på en rettspsykiatrisk erklæring begrunnet retten forvaringsdommen med at de anså det til å være fare for at 16-åringen ville sette fyr på boliger igjen.

Gutten anket dommen på stedet.