BANGKOK: – Prinsessen var henrykt over prins Sverre Magnus, forteller Scanpix-fotograf Heiko Junge, som overvar velkomsten søndag.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er i Thailand for å delta i feiringen av kong Bhumibols 60 år som monark.

Under et stort sikkerhetsoppbud ble de mottatt med både formell pomp og prakt og på høytidelig thailandsk vis, med unge piker som strødde rosenblader foran kronprinsparets føtter, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Eksemplarisk

Den lille prinsen oppførte seg eksemplarisk og satt våken og tilfreds i bærestolen i barnepedagog Kristin Aasens armer under seansen. Prinsesse Maha klarte ikke å dy seg, men måtte bort og klappe prinsen på kinnet, mens pappa Haakon fikk en klem av prinsessen.

Til sammen skal kongelige og statsoverhoder fra 25 av verdens 28 monarkier være til stede under «diamantjubileet». Det markeres mandag med en båtparade på elva Chao Phrayas, som renner gjennom hovedstaden, og med gallamiddag i kongepalasset.

Århundrets begivenhet

Feiringen av kong Bhumibol og hans dronning Sirikit er århundrets begivenhet i Thailand. Millioner av thailendere har iført seg kongegule t-skjorter og oransje plastarmbånd med innskriften «Lenge leve kongen» for å markere jubileet. Det er også en sjeldenhet at så mange kongelige er samlet.

Kong Bhumibol er verdens lengst regjerende monark, og han besteg tronen som 18-åring i 1946. Han er en populær konge, ikke minst på grunn av sin innsats for fattige, og han blir ansett å være et samlende symbol for landets 63 millioner innbyggere.

Feiringen gir landet et pusterom fra en politisk krise og masseprotester mot statsminister Thaksin Shinawatra. Det er offentlige helligdager i tre dager, hovedsakelig for å la de kongelige bilkolonnene komme fram gjennom Bangkoks tett trafikkerte gater.