KRISTIANSAND: — Mest prekær er situasjonen på nyfødtposten, som absolutt ikke er tilfredsstillende, sier smittevernlege på Sørlandet sykehus Geir Stangeland.

En rapport fra Helsetilsynet kritiserer også sykehuset i Kristiansand for å legge smittede pasienter sammen med ikke-smittede både i akuttmottaket og på kirurgisk sengepost 3A.

— Så langt vi kjenner til, er ikke pasienter på sykehuset i Kristiansand blitt smittet av andre pasienter, men vi kan ikke utelukke det. Sykehuset i Kristiansand trenger flere isolater, slår Stangeland fast.

Vanskelig å garantere

Han regner med at sykehuset i løpet av året har på plass isolater på nyfødtposten.

På kirurgisk avdeling er situasjonen bedret etter åpning av lindrende sengepost i april. Det frigjorde cirka seks sengeplasser, slik at det nå er mulig å bruke dobbeltrom som enkeltrom til smittefarlige pasienter.

— Det er vanskelig å garantere 100 prosent at vi i fremtiden ikke kommer til å legge smittefarlige pasienter sammen med ikke-smittede på kirurgisk sengepost 3A, men som hovedregel skal det ikke skje, sier klinikksjef Per Weydahl.

Men for akuttmottaket og intensivavdelingen er situasjonen betydelig vanskeligere. Akuttmottaket i Kristiansand er trangt og uhensiktsmessig og har ikke isolater. I dag brukes et bad til smittefarlige pasienter, og noen pasienter blir kjørt rett på infeksjonsposten. Problemet med blanding av smittede og ikke-smittede pasienter blir ikke fullgodt løst før sykehuset får nok penger til å bygge nytt akuttmottak, forteller klinikksjefene.

Gammeldags

Forholdene på intensivavdelingen beskriver smittevernlege Stangeland som gammeldagse. Der legges nyopererte ortopediske pasienter på samme rom som smittefarlige pasienter.

— Intensivpasienter bør ikke ligge på store saler, slik man gjorde for 20 år siden. Jo mer blanding av pasienter med ulik bakterieflora, jo mer uheldig er det. Vi trenger enerom her, og må gjøre noe med avdelingen som dessuten har fått stort, økt belegg, sier Stangeland.

Sykehuset ble også kritisert av Helsetilsynet for ikke å passe på at pårørende til smittede pasienter overholder reglene for håndhygiene på kirurgisk avdeling. Det er nå skjerpet inn, forteller Weydahl.

— Helsetilsynet mener det ikke er uforsvarlig med dagens antall isolater på sykehuset i Kristiansand. Men vi trenger åpenbart flere. Så får det bli en diskusjon om de bør ligge i en egen infeksjonspost, eller spredt omkring på avdelingene, sier Stangeland.

Tekst: Valerie Kubens valerie.kubens@fvn.no - 38 11 32 41