VENNESLA: — Politikerne kan knapt snakke seg varm nok om eldreomsorg. Men slik som min mor behandles er den egentlige hverdagen, sier en sint sønn av Malli, Odd Magne Røinås.

Han har fått beskjed fra kommunen om at de mener det er faglig forsvarlig at moren bor alene i leiligheten, selv om hun må ha hjelp til å reise seg opp fra både seng og stol.

Helt siden nyttår har familien kjempet for at den skrøpelig kvinnen skal få et mer forsvarlig omsorgstilbud i Vennesla, blant annet mer tilsyn enn hun har i dag. Men de har bare fått avslag.

Brakk lårhalsen

Det toppet seg da Malli ramlet og brakk lårhalsen i forrige uke. Etter endt behandling, men fortsatt svært medtatt, mente både sykehus og pårørende at hun trengte sykehjemsplass. Og både sykehuset og familien har bedt Vennesla kommune finne plass til henne på sykehjem.

— Men de sier nei som visstnok er faglig begrunnet. Hadde de enda sagt at det ikke er plass, ville det være til å forstå. Men når hun knapt kan bevege seg og heller ikke registrerer alt som foregår, er dette en uverdig behandling av henne, mener Røinås.

At en hjemmesykepleier kommer innom moren noen ganger i løpet av dagen for å ta seg av akutthjelp, mener han ikke er nok.

— Hun trenger kontinuerlig hjelp, sier Røinås som etterlyser grunnlaget for kommunens faglige vurderinger av moren.

Toer sine hender

Han mener at en hjemmesykepleier som er innom på sporadiske og korte visitter ikke har noen muligheter til å vurdere hennes virkelige omsorgsbehov.

— Den innsikten er det hennes pårørende som har, men vi er aldri blitt spurt, sier Røinås.

Han mener det er flere lignende historier i Vennesla og at det derfor er viktig å belyse problematikken offentlig.

Familien har vært i kontakt med alle instanser, rådmann og ordfører, om saken, men alle som én toer sin hender.

— Dette handler overhodet ikke om mangel på ressurser, men mangel på vilje til å prioritere. Det burde være en like stor selvfølge at et eldre menneske som trenger det får sykehjemsplass som at en 6-åring får skoleplass, sier en sint Odd Magne Røinås.

- Tilbudet er godt nok

— Tilbudet vi gir Malli Røinås vurderes som faglig godt nok, sier tjenestesjef i Vennesla, Kristin Robstad.

— Det ideelle er at alle som ønsker plass ved sykehjem, kan få det. Presset på slike plasser i Vennesla er sterkt. Men denne kvinnen har egen omsorgsleilighet i tilknytning til Venneslaheimen. Hun har alarm og tilsyn av hjemmesykepleier flere ganger daglig. Situasjonen hennes vurderes fortløpende, sier Robstad.

Ordfører Torhild Bransdal sier at rehabiliteringsavdelingen ved Venneslaheimen tas i bruk i september og man håper å finne midler til å ta i bruk også de seks plassene som i dag benyttes av hjemmesykepleien.