OSLO: Kommunene får beholde ekstramilliardene i år, men neste år trekker finansminister Kristin Halvorsen (SV) beløpet inn i statskassen, opplyser statssekretær Guri Størvold i Kommunal— og regionaldepartementet.

– For 2006 får kommunene beholde de ekstra skatteinntektene. For 2007 vil kommunene ikke få beholde de økte skatteinntektene i forhold til anslaget i revidert nasjonalbudsjett, sier Størvold til Aftenposten.

I vår lovet regjeringen kommunene en vekst på 2-2,5 milliarder kroner i frie inntekter. Kommunenes skatteinntekter blir derimot fastsatt først i statsbudsjettet i høst.

Trenger pengene Kommunenes Sentralforbund (KS) krever at store deler av skatteveksten neste år må tilfalle kommunene for at de skal klare å oppfylle løftene fra regjeringen.

–2-2,5 milliarder kroner er en snau sum i forhold til de ambisjoner og mål regjeringen har satt seg. KS har store forventninger til at kommunene får beholde hele eller deler av skatteveksten i 2007, sier direktør Bjørn Gudbjørgsrud i KS.

- Brukt opp Vekst i antall eldre og i elevantall i skolen vil påføre utgifter på rundt 1,5 milliarder kroner, og et par tusen nye ansatte i eldreomsorgen vil koste rundt 1 milliard kroner, mener han.

– Dermed er de varslede summene brukt opp, sier Gudbjørgsrud.